Emmanuel Macron staat aan de start van zijn tweede termijn als president van Frankrijk. Of Macron zijn plannen kan doorvoeren hangt af van de komende parlementsverkiezingen, vertelt universitair hoofddocent in Internationale Betrekkingen Nicholas Blarel.
“Normaal gesproken heeft het buitenland geen groot effect op de Franse verkiezingen, deze keer wel. Macron is niet alleen president van Frankrijk, maar ook van de Europese Unie,” aldus Nicholas Blarel, universitair hoofddocent in Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Hij is zelf ook Fransman. “We zagen het rally around the flag effect. Dit houdt in dat in tijden van crisis, een volk zich achter haar leider schaart. In dit geval Macron.
President van Europa
Macron stelt zich volgens Blarel op als dé leider van Europa, zo onderhoudt hij nauw contact met Poetin, om tot een oplossing te komen voor het conflict in Oekraïne. “Twee dagen geleden heeft hij zelfs nog met hem gebeld.” Vanwege deze crisis heeft hij, tot één week voor de verkiezingen, zelfs geen campagne gevoerd. “Hij stelde zich op als dé sterke leider van Frankrijk. Als de toen huidige president vond hij dat hij boven de andere kandidaten stond. Hij had belangrijkere zaken af te handelen.”
Waar Macron erg kritisch was en is op Poetin, waren zijn tegenstanders dit niet. Zo ook Marine Le Pen, zijn uiteindelijke tegenstander in de tweede ronde. De oorlog in Oekraïne raakte de andere kandidaten dan ook in de peilingen, stelt Blarel. “Zij hadden Rusland allemaal op een of andere manier gesteund. Zo zou Rusland volgens hen handelen uit eigen belang. Of zou de NAVO misschien de verantwoordelijke zijn voor deze crisis.” Dit werd hen door de Franse kiezers niet in dank afgenomen.
Hoewel Le Pen het tot de tweede ronde schopte, werd ook zij geraakt door de situatie in Oekraïne. Macron bracht haar banden met Rusland namelijk ter sprake tijdens een debat. “Zij zou, wanneer ze tegen Poetin praat, niet met de leider van Rusland praten maar met haar bankier. Haar partij werd namelijk deels gefinancierd door een lening van een Russische bank, zei Macron.”
Parlement
Maar Macron is nog niet van Le Pen en de andere kandidaten af. Over twee maanden vinden namelijk de parlementaire verkiezingen plaats. Blarel: “Normaal gesproken bevestigen de parlementaire verkiezingen de presidentiële verkiezingen, maar deze keer ligt alles nog open. Het wordt daadwerkelijk een race.” Jean Luc Mélenchon, een extreem linkse kandidaat, heeft ook veel kans op een meerderheid in het parlement. Doordat alle overige links partijen, zoals de communisten en de socialisten, aan zijn kant staan.
Wanneer Macron geen meerderheid in het parlement behaald, wordt het moeilijker om zijn plannen door te voeren, stelt Blarel. De leider van de partij die de parlementsverkiezingen wint wordt namelijk de premier. “Wanneer de president en de premier van verschillende partijen zijn, heet dit een cohabitation. Meestal heeft de premier ook meer macht dan de president in deze situatie. Wat Macron kan doen in zijn tweede termijn, hangt daarom allemaal van deze verkiezingen af.”
Verdeeldheid Macron zal daarom zijn beste beentje voor moeten zetten. Frankrijk is namelijk enorm verdeeld op allerlei vlakken; immigratie, sociale kwesties, Europa en nog veel meer. Hij probeert daarom zowel zijn centrum – rechts als centrum – links georiënteerde keizers aan te spreken. “Hij legt bijvoorbeeld de nadruk op klimaat en sociale kwesties. Hij heeft tijdens en na zijn vorige termijn enorm veel kritiek gekregen op het feit dat hij hier te weinig aandacht aan besteedde. Neem de demonstraties van de gele hesjes.”
De verkiezingen vinden plaats op 12 en 19 juni 2022. Ook deze verkiezingen bestaan uit twee rondes. Nu is het afwachten wat de Franse kiezers beslissen. “Uiteindelijk wil Macron zijn sociaal – economisch beleid compenseren met links-progressief beleid. Dat is tenminste wat hij heeft aangekondigd. Maar het hangt allemaal af van de samenstelling van het parlement.”