“We kwamen op het idee een vaccin mee te laten liften”

Bron: Darrell Irvine/MIT
07 - 05 - 2021 ► 11:56Onderzoekers van het MIT hebben ontdekt hoe je vaccins door de lastig doordringbare longen kunt krijgen. Een manier van vaccineren die veiliger is en bovendien veel beter lijkt te werken dan de bekende armprik. Professor Darrell Irvine is de hoofdonderzoeker en licht toe hoe het onderzoek tot stand kwam.

“Het doel van ons onderzoek was om een vaccintechnologie te ontwikkelen die onze luchtwegen beter kan beschermen. Deze technologie zou dan beschermen tegen allerlei ziekteverwekkers die zich in de luchtwegen manifesteren. Denk aan de griep, maar ook het huidige coronavirus.

Het longweefsel en de luchtweg worden gescheiden door een laag epitheelcellen met daarop een laag slijm. Die epitheelcellen zijn een sterke barrière voor de longen en het is lastig om door ze heen te komen.

We kwamen erachter dat een bepaald stofje, albumine, dit met gemak doet. We kenden het uit eerder onderzoek in andere weefsels, want het is een erg belangrijk transporteiwit. Het bindt aan vetten, de natuurlijke vracht, en transporteert deze vetten van en naar allerlei plaatsen. Albumine doet dit ook in de longen, dus kwamen we op het idee om een vaccin mee te laten liften.”

Een vaccin mee laten liften, hoe doe je dat?

“Het toedienen van het vaccin is niet onze expertise, maar ik stel me voor dat het met een soort puffer gedaan zou kunnen worden. Zo een die we ook voor astma gebruiken. We hebben in het vaccin aan de werkzame stof een extra eiwit toegevoegd dat goed aan albumine kan binden. Als het vaccin in de longen in de buurt van albumine komt, zal albumine het hele vaccin als vracht meenemen: de lift begint. Het vaccin lift mee langs het slijmvlies, de epitheelcellen en het longweefsel naar een lymfeklier. Hier krijgen T-cellen instructies over hoe ze ziekteverwekkers aan moeten pakken. Ons vaccin bevat ook zo’n instructie, en wordt door de T-cellen afgelezen. Op deze manier ontwikkel je dus immuniteit voor de ziekte die je wilt bestrijden.”

Waarom werkt het beter om via de longen te vaccineren?

“Veel ziekteverwekkers infecteren via de luchtwegen. Het werkt het beste om ze als het ware bij de eerste linie te bestrijden. We hebben zogenaamde Trm-cellen in ons lichaam. Dit zijn T-cellen die in een specifiek weefsel wonen, en daar ook blijven. Met onze techniek kunnen we juist de cellen die in de longen wonen de instructies geven om ziekteverwekkers aan te pakken. Hierdoor krijgen we gerichte immuniteit op de plek waar bijvoorbeeld de griep, of het coronavirus, de meeste schade aanbrengt. Uit experimenten met muizen hebben we gezien dat onze vaccins 25 keer zoveel T-celactiviteit veroorzaken vergeleken met traditionele inentingen. Het is nog afwachten hoe deze biologie zich vertaalt naar de mens, maar het ziet er veelbelovend uit.”

Zullen we in de toekomst al onze vaccins inhaleren?

“Ik denk dat we in de toekomst zeker vaccins in omloop krijgen die we inademen. Je krijgt dan namelijk bescherming tot ver in de longen. Op het moment zijn er al vaccins die je door de neus toegediend krijgt, maar die hebben deze diepe bescherming niet. En voor sommige ziektes is dat simpelweg nodig. De technologie die we voorstellen wordt ook al commercieel ontwikkeld, maar het bedrijf dat dat doet focust nu eerst op kanker. Daarna zullen ze ongetwijfeld gaan kijken naar vaccinatievormen met deze technologie.”

 

StefanLoonenGeen reacties mogelijk.

artikelen van StefanLoonen:
“We kwamen op het idee een vaccin mee te laten liften”
De permafrost dooit. En blijkt vol leven te zitten