carrousel
T. Rex wandelde ongeveer zo snel als een mens

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de Tyrannosaurus Rex langzamer liep dan gedacht. Het prehistorische gevaarte liep ongeveer zo snel als een mens. Dit publiceerden de onderzoekers eind april in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science

Onderzoekers Pasha van Bijlert (Vrije Universiteit Amsterdam), Anne Schulp (Naturalis en Universiteit Utrecht) en Knoek van Soest (Vrije Universiteit Amsterdam) berekenden de nieuwe wandelsnelheid aan de hand van een driedimensionale simulatie op de computer. Dit 3D-model werd opgebouwd uit de gescande botten van T. Rex ‘Trix’ van museum Naturalis in Leiden, waaraan op de computer spieren zijn toegevoegd.

Nieuw is dat de onderzoekers rekening hielden met de beweging van de staart van de dinosaurus. Vroeger werd er alleen gekeken naar de twee poten van T. Rex om de snelheid te bepalen. De staart bewoog op en neer tijdens het lopen, wat het tempo van de dinosaurus vertraagde. Volgens Van Bijlert (student bewegingswetenschappen) functioneerde de staart van de T. Rex als soort van ‘hangbrug’, “maar dan met bijna een ton aan spieren erin.”

De wandelsnelheid (ca. 4,6 kilometer per uur) is ongeveer gelijk aan de gemiddelde loopsnelheid van een mens (ca. 5 kilometer per uur). Dit betekent dat de T. Rex bij wijze van spreken geschikt was voor een rustige wandeling. Van Bijlert spreekt van een comfortabele ‘voorkeurssnelheid’ van de dinosaurus, waarmee hij zo min mogelijk energie verbruikt en “het lekkerste beweegt”.

Paleontoloog Femke Holwerda (Universiteit Utrecht) benadrukt de mogelijkheden van modern paleontologisch onderzoek. “Bij een roofdier als de T. Rex kijkt men al snel naar de grote schedel en scherpe tanden, maar nu wordt ‘de staart’ steeds populairder. De interesse komt door nieuwe technologische opties om gedrag te onderzoeken.”

“Interdisciplinair onderzoek is nu zo goed mogelijk (met modelleren, 3D-scannen en simuleren) dat je als wetenschapper kunt voorspellen hoe een prehistorisch dier zich bewoog. Je moet wel het geluk hebben om een volledig dinosaurus-skelet te mogen onderzoeken, zoals Trix in museum Naturalis. Complete skeletten worden bijna nooit gevonden en bevinden zich soms in privécollecties van rijke filmsterren, dus het blijft voor ons meestal ‘een botje hier, een botje daar.'”

Foto: Hay Kranen (Wikimedia Commons, CC BY 4.0)

26 - 05 - 2021 |
Hajo Vis