etalage
Honderden vondsten in ruïnes van Sanxingdui

In 2019 en 2020 zijn in de Oost-Chinese Sanxindui-ruïnes zes nieuwe offerputten ontdekt, maakte de Chinese National Cultural Heritage Administration eind maart bekend. Momenteel zijn vier van deze putten uitgegraven, wat al heeft geleid tot de vondst van 500 nieuwe relikwieën van ongeveer 3200 jaar oud.

Onder de vondsten bevinden zich onder andere vogelvormige gouden ornamenten, bronzen heilige bomen, ivoor, tandgravures, jade gereedschap, hoofden van bladgoud en geverfd koper, grote standbeelden van hoofden en de overblijfselen van grote gouden en bronzen maskers. De maskers zijn mogelijk gebruikt bij offerceremonies en de vondsten zijn waarschijnlijk als offer in de put beland.

“In conventionele Chinese geschiedschrijving spreken we in deze periode meestal over de tijd van de Shang-dynastie,” vertelt dr. Fan Lin, professor Chinese kunst en materiële cultuur van de Leidse Universiteit. “Deze vondsten helpen ons nog beter begrijpen hoe er naast de Shang ook andere onafhankelijke beschavingen bestonden, zoals de Sanxingdui-beschaving, en hoe deze met de Shang omgingen.”

De Sanxingdui-ruïnes werden voor het eerst ontdekt in de jaren ’20, en voor het eerst uitgegraven in de jaren ’80. De nieuwe offerput is de derde offerput die op de locatie gevonden is. Vanwege de diepe ligging van de put was deze nog niet eerder ontdekt.

Foto: Kat (Flickr, CC BY-NC 2.0)

14 - 04 - 2021 |
Tomas Doolaar