Voedsellabels lastig voor allergiepatiënten

Foto: Marty Blom
18 - 03 - 2021 ► 21:41Door onduidelijke voedseletiketten hebben consumenten met een allergie moeite om te beoordelen of een product voor hen geschikt is. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht, recent gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical & Experimental Allergy.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het kenniscentrum Future Food van Universiteit Utrecht. Een van de aanleidingen was dat er onverwacht allergische reacties optraden bij allergiepatiënten in het UMC. In veel gevallen consumeerden patiënten per ongeluk producten met hierin het allergische middel, veroorzaakt door onvolledige informatie op het label.

Precautionary Allergen Labelling (PAL)
De onderzoekers bekeken de etiketten van 288 producten uit zeven verschillende categorieën voedsel bij drie supermarktketens in Nederland. Zij selecteerden de informatie op veertien door de Europese Unie erkende allergenen.

Centraal in de studie staat in hoeverre de ingrediëntenlijst aanwezige allergenen benadrukt, het etiket iconen gebruikt, er een aparte sectie voor allergieën is en precautionary allergen labelling (PAL) voorkomt: waarschuwen voor de mogelijke aanwezigheid van een ingrediënt.

Volgens Ellen van Kleef, onderzoekster van gezondheidsclaims op labels voor de groep Marketing en Consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit en zelf kampend met een pinda-allergie, zijn vooral de PAL-labels onduidelijk voor consumenten: “Ik heb het gevoel dat producenten claims als ‘kan mogelijk sporen van noten bevatten’ overal op zetten. Vaak om zich in te dekken en niet uit werkelijke zorg voor de consument.”

Van Kleef vindt de recente studie daarom heel belangrijk. “Het is echt nodig om deze waarschuwingen wettelijk goed te regelen, want als een product erin zit moet je daar heel concreet en helder over communiceren.”

Aanbevelingen voedseletiket
Om voedseletiketten in de toekomst duidelijker te maken, stelden de onderzoekers een geschikt etiket voor. Zo vinden zij dat alle informatie leesbaar moet zijn door de ingrediënten vetgedrukt af te beelden, onderwerpen te groeperen en in overal dezelfde volgorde op het etiket te zetten.

Daarnaast moet er een apart onderdeel met allergeneninformatie op het label komen, met pictogrammen en een verklaring voor PAL. Van Kleef: “Het onderzoek geeft heel duidelijke en praktische aanbevelingen.”

Wel mogen er volgens Van Kleef ook adviezen zijn die het productetiket overschrijden. “Er is een app van het Voedingscentrum waarmee je producten kunt scannen en makkelijk kunt lezen op je telefoon. Ook heel handig.”

Denise van der BijGeen reacties mogelijk.

meer allergie:
Etiketten onduidelijk over allergenen
meer gezondheid:
“We zien in Nederland geen hausse van demente profvoetballers”
Toename drugsgebruik is minder zorgwekkend blijkt uit nieuwe cijfers
ADHD bij Vrouwen: “Ik liep niet tegen kasten aan, dus ik had geen ADHD.”
7 tot 9 uur slaap per nacht: waarom eigenlijk?
Waarom ‘sluipmoordenaar’ E621 uit ons eten verdwijnt (en weer terug komt)
Etiketten onduidelijk over allergenen
Wakker worden met een Buitenlands Accent
meer onderzoek:
AI controleert AI om discriminatie op de arbeidsmarkt te beperken
Geef transmannen een stem: benut logopedie
“We zien in Nederland geen hausse van demente profvoetballers”
Huiselijk geweld tijdens coronacrisis: ‘We zien alleen topje van de ijsberg’
Bevolkingsonderzoek ontdekt darmkanker voordat klachten ontstaan
“Niet alle vormen van wetenschapswantrouwen zijn hetzelfde”
Rechtspraak automatiseren? Begin bij digitalisatie
CO2 meten boven het Amazonewoud
meer voeding:
‘Idee dat voeding effect heeft op depressie kan stigmatiserend werken’
‘In je onderbewustzijn bepaal je al hoe het eten zal smaken’
Etiketten onduidelijk over allergenen
Hoe je gezond vega én zwanger kunt zijn
Biologische klok mogelijk wapen tegen overtollige kilo’s
“Crashdieet veroorzaakt geen vergroot jojo-effect”
“Ingedikte voeding lost slikproblemen niet op”
meer voedsel:
Etiketten onduidelijk over allergenen
MSG: het nieuwe chiazaad voor kinderen?
“Crashdieet veroorzaakt geen vergroot jojo-effect”
Glutensensitiviteit: hype of nog niet erkende ziekte?
“Binnen tien jaar ligt kweekvlees in de supermarkt”
Kleine boer heeft de toekomst
Antibiotica-resistente bacteriën bij vleeskuikens
artikelen van Denise van der Bij:
Rechtspraak automatiseren? Begin bij digitalisatie
Etiketten onduidelijk over allergenen
Voedsellabels lastig voor allergiepatiënten