etalage
Voedsellabels lastig voor allergiepatiënten

Door onduidelijke voedseletiketten hebben consumenten met een allergie moeite om te beoordelen of een product voor hen geschikt is. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht, recent gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical & Experimental Allergy.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het kenniscentrum Future Food van Universiteit Utrecht. Een van de aanleidingen was dat er onverwacht allergische reacties optraden bij allergiepatiënten in het UMC. In veel gevallen consumeerden patiënten per ongeluk producten met hierin het allergische middel, veroorzaakt door onvolledige informatie op het label.

Precautionary Allergen Labelling (PAL)
De onderzoekers bekeken de etiketten van 288 producten uit zeven verschillende categorieën voedsel bij drie supermarktketens in Nederland. Zij selecteerden de informatie op veertien door de Europese Unie erkende allergenen.

Centraal in de studie staat in hoeverre de ingrediëntenlijst aanwezige allergenen benadrukt, het etiket iconen gebruikt, er een aparte sectie voor allergieën is en precautionary allergen labelling (PAL) voorkomt: waarschuwen voor de mogelijke aanwezigheid van een ingrediënt.

Volgens Ellen van Kleef, onderzoekster van gezondheidsclaims op labels voor de groep Marketing en Consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit en zelf kampend met een pinda-allergie, zijn vooral de PAL-labels onduidelijk voor consumenten: “Ik heb het gevoel dat producenten claims als ‘kan mogelijk sporen van noten bevatten’ overal op zetten. Vaak om zich in te dekken en niet uit werkelijke zorg voor de consument.”

Van Kleef vindt de recente studie daarom heel belangrijk. “Het is echt nodig om deze waarschuwingen wettelijk goed te regelen, want als een product erin zit moet je daar heel concreet en helder over communiceren.”

Aanbevelingen voedseletiket
Om voedseletiketten in de toekomst duidelijker te maken, stelden de onderzoekers een geschikt etiket voor. Zo vinden zij dat alle informatie leesbaar moet zijn door de ingrediënten vetgedrukt af te beelden, onderwerpen te groeperen en in overal dezelfde volgorde op het etiket te zetten.

Daarnaast moet er een apart onderdeel met allergeneninformatie op het label komen, met pictogrammen en een verklaring voor PAL. Van Kleef: “Het onderzoek geeft heel duidelijke en praktische aanbevelingen.”

Wel mogen er volgens Van Kleef ook adviezen zijn die het productetiket overschrijden. “Er is een app van het Voedingscentrum waarmee je producten kunt scannen en makkelijk kunt lezen op je telefoon. Ook heel handig.”

18 - 03 - 2021 |
Denise van der Bij