Communiceren terwijl je droomt: het kan

Foto: Vladislav Muslakov, Unsplash
18 - 03 - 2021 ► 21:16Het is onderzoekers gelukt om te communiceren met mensen die dromen. Een internationale onderzoeksgroep met onder andere wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut kwam tot deze conclusie. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology

Onderzoekers uit Nederland, Duitsland, Amerika en Frankrijk toonden aan dat het mogelijk is om live te communiceren met mensen die verkeren in een REM (Rapid Eye Movement)-slaap. Dit werd onderzocht bij mensen die lucide droomden, wat inhoudt dat de persoon bewust is van het feit dat hij droomt. Het onderzoek laat zien dat dromers vragen kunnen horen, begrijpen en antwoord kunnen geven. Om deze activiteiten te doen, moet men het werkgeheugen activeren.

Eenvoudige opdrachten
De wetenschappers deden in vier verschillende landen onderzoek bij 36 personen in verschillende onderzoeksopstellingen. Proefpersonen werden getest met eenvoudige opdrachten, rekensommen en vragen die met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden waren. Als reactie op de input konden de proefpersonen reageren met oogbewegingen of het aanspannen van bepaalde gezichtspieren. Uiteindelijk waren zes dromers in staat om op diverse momenten contact te maken. Volgens de onderzoekers is dat genoeg om vast te stellen dat er wederzijdse communicatie mogelijk is tijdens de REM slaap.

Meten hersenactiviteit
De hersenactiviteit werd gemeten via elektro-encefalografie (EEG). Volgens Eus van Someren, onderzoeker naar slapeloosheid bij het Nederlands Herseninstituut, lijkt de REM-slaap op wakker zijn als de hersenactiviteit gemeten wordt met EEG. Van Someren zegt dat wakker worden uit slaap het makkelijkste gaat vanuit een REM-slaap, maar er zijn ook omstandigheden waarbij mensen andersom makkelijk van wakker zijn naar REM-slaap gaan. “REM-slaap en wakker zijn kunnen fluïde toestanden zijn. In alle gevallen dat iemand lucide droomde of er zelfs gecommuniceerd kon worden met de omgeving, was er sprake van een overgang van REM-slaap naar wakker worden. Het gebeurde nooit tijdens REM-slaap die doorging in een ander slaapstadium”, aldus Van Someren.

Van Someren heeft lichte bedenkingen over de slaaptoestand van de proefpersonen. “Waren mensen echt nog in een REM-slaap? Of waren ze wakker met nog wat restjes REM-slaap die tegelijkertijd plaatsvonden? Ik denk zelf dat dat laatste het geval is geweest.”

Romee van der HeijdenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Romee van der Heijden:
Stempel ‘complotwappie’ is overdreven: “Eigenlijk zijn we allemaal een beetje complotdenkers”
Veldwerk vanuit je huiskamer?
Communiceren terwijl je droomt: het kan