Lockdown: positief effect op migraine?

24 - 02 - 2021 ► 12:13Tijdens de eerste maand van de lockdown hebben migrainepatiënten gemiddeld minder migrainedagen gehad dan in de voorgaande maand. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Hoofdpijncentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cephalalgia.

In de maand maart van 2020 (tijdens de eerste lockdown) en in de maand daarvoor (zonder lockdown) hield het Hoofdpijncentrum    van ruim vijfhonderd migrainepatiënten gegevens bij in een door het Hoofdpijncentrum ontwikkeld elektronisch dagboek. Patiënten moesten elke dag een omvangrijke lijst vragen invullen over de aanwezigheid, kenmerken en bijbehorende symptomen van hun hoofdpijn, maar ook over medicatie en andere pijnbestrijding. Op deze vragen zat een tijdslot, waardoor de patiënten oude antwoorden niet konden wijzigen. Een automatisch algoritme berekende vervolgens voor elke hoofdpijndag of deze onder de diagnostische criteria voor migraine viel. De resultaten lieten zien dat er in de maand met de lockdown minder migrainedagen waren dan in de maand zonder lockdown.

Vrijheid
De resultaten van het onderzoek komen volgens arts-onderzoeker en eerste auteur Iris Verhagen voort uit een toename van controle bij de migrainepatiënten. “We denken dat de lockdown ervoor zorgt dat mensen meer vrijheid hebben om hun dagen zelf in te delen. Als zij een aanval voelen opkomen, kunnen ze gaan liggen, want ze werken toch thuis. Daarnaast is ook het sociale leven minder veeleisend geworden.”Desondanks zijn de resultaten volgens de Leidse Hoofdpijngroep opvallend. De lockdown kan namelijk ook negatieve effecten op migraine uitlokken. Iris Verhagen: “Denk bijvoorbeeld aan de stress over het behoud van een baan of het thuis zorgen voor de kinderen.”

Geen controlegroep
Neuroloog en migrainespecialist in het Tergooi ziekenhuis Hans Carpay vraagt zich af of je met dit type onderzoek wel een dergelijk verband kunt aantonen: “Je zou pas echt een conclusie kunnen trekken als je een groep migrainepatiënten in een lockdown zet en een groep migrainepatiënten een normaal leven laat leiden, en dan de verschillen gaat meten. Daarnaast is migraine een genetische ziekte van de hersenen. Dit onderzoek concludeert dat een bepaalde levensstijl de oorzaak kan zijn voor meer aanvallen. Maar als je er geen genetische aanleg voor hebt, kun je alle stress van de wereld hebben, een aanval krijg je niet.”

Foto: “Migraine” door makelessnoise (CC BY 2.0)

Maret AlbertGeen reacties mogelijk.

artikelen van Maret Albert:
7 tot 9 uur slaap per nacht: waarom eigenlijk?
Lockdown: positief effect op migraine?
”Onbewezen dat stress oorzaak van migraine is”