Coaching verkleint kans op burn-outklachten bij artsen

Foto: Pixabay
26 - 02 - 2021 ► 06:51Ontwikkelingsgerichte coaching verkleint de kans op burn-outklachten bij medisch specialisten, dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch tijdschrift BMJ open. Daarnaast versterkt de coaching persoonlijke hulpbronnen, zoals zelfeffectiviteit en weerbaarheid. Deze eigenschappen voorkomen stressklachten en versterken bevlogenheid in het werk.

De onderzoekers hebben de effectiviteit van het Challenge en Support Programma onderzocht. Het programma is ontwikkeld in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum. In deze ziekenhuizen vond ook het onderzoek plaats. Het doel van het programma is de patiëntenzorg verbeteren door het reflectievermogen en het welzijn van medisch specialisten te vergroten.

Aan de hand van een eigen geformuleerd ontwikkelvraagstuk gaan de artsen in gesprek met een coach die gespecialiseerd is in medici. Deze vragen variëren van ‘Hoe kan ik lange dagen beter combineren met mijn thuissituatie?’ tot ‘Past deze baan echt bij mij?’

Taboe
Artsen konden zichzelf aanmelden voor het programma. Volgens onderzoekster Lara Solms, van de UvA en het Erasmus MC, werkt coaching alleen als iemand ervoor open staat.

Gedurende tien maanden zijn twee groepen artsen gevolgd in een gecontroleerd veldexperiment. De eerste groep kreeg zes één op één coachsessies. De tweede groep, de controle groep, kreeg geen coaching. Burn-outsymptomen en persoonlijke hulpbronnen werden gemeten met een gevalideerde vragenlijst die herhaaldelijk werd ingevuld.

In de medische wereld is het niet gebruikelijk om na te denken over persoonlijke ontwikkeling en om te reflecteren. Er heerst nog een taboe op hulpvragen. ”Ervaring laat zien dat artsen niet makkelijk om hulp vragen, omdat zij juist diegenen zijn aan wie hulp wordt gevraagd”, aldus Solms.

Regels der kunst
‘’Zulke interventie-onderzoeken zijn relatief zeldzaam bij burn-outs’’, vertelt psycholoog en hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli van de universiteiten Utrecht en Leuven. Volgens Schaufeli is het onderzoek volgens ‘de regels der kunst’ uitgevoerd. ‘’Ik denk dat we erg blij moeten zijn met dergelijk gecontroleerd onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van een controle groep en gevalideerde meetinstrumenten’’, besluit hij.

peter burger en Vera BrouwerGeen reacties mogelijk.