Sensitief opvoeden helpt jonge kinderen beter slapen

Foto Pexels
26 - 05 - 2020 ► 07:54Mildere interventies bij slaaproblemen, gericht op de behoeften van het kind, laten kinderen en ouders beter en langer slapen. Ouders zijn minder gestrest door een aanpak waarbij ze bekijken wat hun kind op dat moment nodig heeft.

Je kind laten huilen tot het in slaap valt, ook wel ‘uitdoving’ genoemd, is een van de huidige richtlijnen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Deze richtlijn sluit niet altijd aan bij de wensen van ouders. De aanpak is op bepaalde gebieden effectief gebleken, maar leidt ook tot stress bij de baby en de ouders. Een recent artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde pleit voor een breder spectrum aan interventies bij slaapproblemen van kinderen. Sensitieve zorg blijkt een goede, alternatieve aanpak. Bij dit type interventie stemmen ouders de zorg af op de signalen van hun kind.

Slaaphygiëne

Naast het reageren op de behoeftes van het kind, zijn ook zorgen voor een vast ritme, afstemming en regelmatige bedtijden oplossingen voor slaapproblemen bij kinderen. Volgens Els Peeters, kinderneuroloog in het Haga Ziekenhuis, zijn deze verbeteringen van de slaaphygiëne zeker nuttig: ‘’Hierdoor kunnen ouders hun kinderen gezond slaapgedrag aanleren.’’ Slaapproblemen kunnen volgens haar deels komen door verkeerd aangeleerde slaapgewoontes, zoals ouders die altijd bij het kind blijven bij het in slaap vallen. ‘’Kinderen moeten vaak weer opnieuw leren slapen,’’ concludeert Peeters.

Meer, mildere interventies

De eerste uitkomsten van studies wijzen erop dat ouders tevreden, opgelucht, minder gestrest en minder gefocust zijn op het slaapprobleem van hun kind. Zowel ouders als kinderen slapen beter en langer. De wetenschappers ontwikkelden een praktisch model met verschillende onderdelen voor een evenwichtige blik op slaapproblemen. Zij stellen voor om de richtlijnen van het NCJ te verbreden door interventies toe te voegen die de uitgeputte, wanhopige ouders helpen om signalen van kinderen beter te begrijpen.

Maxime GrootGeen reacties mogelijk.

meer geneeskunde:
‘Leg in het ziekenhuis meer de focus op leefstijl’
Bevolkingsonderzoek ontdekt darmkanker voordat klachten ontstaan
“Mannelijke hoogleraar staat snel op voetstuk”
Burn-out onder jonge medici: “Je wordt in drie jaar klaargestoomd van halve puber naar arts”
“Het wordt steeds lastiger om studenten bij onderwijs te betrekken en ze zelf onderzoek te laten doen”
meer gezondheid:
“We zien in Nederland geen hausse van demente profvoetballers”
Toename drugsgebruik is minder zorgwekkend blijkt uit nieuwe cijfers
ADHD bij Vrouwen: “Ik liep niet tegen kasten aan, dus ik had geen ADHD.”
7 tot 9 uur slaap per nacht: waarom eigenlijk?
Waarom ‘sluipmoordenaar’ E621 uit ons eten verdwijnt (en weer terug komt)
Etiketten onduidelijk over allergenen
Voedsellabels lastig voor allergiepatiënten
Wakker worden met een Buitenlands Accent
meer kinderen:
Hoe sociale media en games de schoolprestaties van onze kinderen beïnvloeden
Hele slimme kinderen op de basisschool niet in goede handen
Muziek is voedsel voor het kinderbrein
Knuffelziekenhuis verkleint doktersangst
Multimediaal verhaal leert kinderen meer
Kind materialistischer door reclames op televisie
Voorkeur voor schietspellen zit in genen
meer neurowetenschap:
Studenten drinken te veel, maar zijn niet gedoemd verslaafd te raken
Muziek is voedsel voor het kinderbrein
meer slaap:
7 tot 9 uur slaap per nacht: waarom eigenlijk?
Nederlanders slapen te weinig door werk
artikelen van Maxime Groot:
Hoe je gezond vega én zwanger kunt zijn
‘Hoe leren baby’s taal?’
Sensitief opvoeden helpt jonge kinderen beter slapen