Online daten in tijden van corona

16 - 05 - 2020 ► 20:19Alexander Schouten is universitair docent aan Tilburg University en doet onderzoek naar online daten. Hierbij kijkt hij bijvoorbeeld naar de indrukken die mensen van elkaar krijgen op een datingprofiel, onder andere via taal en beeld.

Door de coronamaatregelen zijn mensen actiever geworden als het gaat om online daten. Denkt u dat dat voor de lange termijn is, totdat er een vaccinatie is, of is het een korte piek?

‘Mensen denken nu vrij snel “Wat moet ik nu?”. Ze activeren daarom misschien weer hun profiel om te gaan swipen uit verveling. Het gebruik zal wel afnemen naarmate het langer duurt. Daarnaast denk ik dat mensen die vrijgezel zijn, sowieso wel een keertje een profiel hebben aangemaakt. Je gaat in deze tijd snel even kijken op een app of website, om zo toch een beetje sociaal contact te hebben.’

Sommige vrijgezellen spreken nu toch af, bijvoorbeeld via videobellen. Heeft dit een andere uitwerking dan daten in het echt?

‘Dan gaat het om modality switching, wat betekent het medium waarmee je met iemand aan het praten bent, verandert. Je gaat bijvoorbeeld van een chat naar een echt gesprek. Wanneer je pas net met iemand chat en foto’s bekijkt, krijg je snel een ideaalbeeld. Als je dan te snel met iemand afspreekt, kan het best tegenvallen. Als je te lang wacht, is het ook niet goed, omdat je elkaar dan al best goed kent en je stereotiepe beelden kan gaan vormen. Er is dus een heel specifiek moment waarop je het beste in het echt met iemand kan gaan praten. Normaal is het wisselen van chat naar video of van video naar face-to-face vrij bepalend, maar het kan best zijn dat mensen in deze tijden flexibeler zijn, omdat ze weten dat het niet anders kan.’

Er worden meer apps uitgeprobeerd nu mensen voornamelijk thuis zitten. Werken bepaalde apps, bijvoorbeeld met een algoritme, beter dan andere?

‘Het hele idee dat een algoritme kan bepalen of je met iemand matcht is over het algemeen een beetje flauwekul. Ze werken voornamelijk omdat jij denkt dat ze werken, omdat jou wordt verteld dat je bijvoorbeeld negentig procent met iemand overeenkomt. Algoritmes werken niet, omdat het heel moeilijk te voorspellen is wat mensen in elkaar aantrekt. Alleen factoren, zoals roken, sekse, en politieke voorkeur kunnen echte showstoppers zijn. Op sommige apps of websites kun je daarop zoeken.’

Dan een vraag die veel appgebruikers hebben: houden relaties via onlinedating het langer vol dan relaties tussen mensen die elkaar in het echt hebben ontmoet?

‘Dat weten we helaas nog niet, omdat online daten nog niet lang genoeg bestaat. Er zijn twee theorieën over. De ene zegt dat het beter of even goed gaat, omdat je bij online daten al iets weet over de ander. De andere theorie zegt dat het minder goed is, omdat daten een soort marktmetafoor wordt. Er is zoveel keuze dat mensen bang zijn dat ze de verkeerde persoon hebben gekozen, omdat die volgende ‘swipe’ misschien wel beter had kunnen zijn.’

Nienke GroenewoudGeen reacties mogelijk.

artikelen van Nienke Groenewoud:
Online daten in tijden van corona
Uit de kast komen als atheïst: het moet in de VS