Nieuw zilverfilter voor koolstofopslag

Foto Pixabay
22 - 05 - 2020 ► 08:06Een nieuwe omtwikkeling bij de opslag van CO2: een zilverfilter van een zelf groeiend membraan dat alleen CO2 doorlaat en goedkoper en efficiënter is dan alle andere filters. Onderzoekers van University College London (UCL) en de universiteit van Newcastle zeggen dat dit de volgende stap kunnen zijn in de weg naar Carbon Capture and Storage (CCS), afvang en opslag van koolstofdioxide (CO2) die vrijkomt bij verbranding van brandstoffen. 

CO2-emissies door verbranding van fossiele brandstoffen zijn de grootste oorzaak van klimaatverandering. Er is al genoeg CO2 uitgestoten om de gemiddelde temperatuur in Nederland met 1,8oC  te laten stijgen. Verdere opwarming kan desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens, de beschikbaarheid van voedsel, de leefbaarheid van bepaalde gebieden en natuurlijk het klimaat. Er zijn dringend nieuwe materialen en processen nodig die de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer inperken.

Onderzoekers van University College London (UCL) en de universiteit van Newcastle hebben een nieuw soort membraan ontwikkeld. Opererend als een soort koffiefilter laat het ongevaarlijke gassen door, waardoor de CO2 apart kan worden opgevangen en verwerkt. Het team gelooft dat dit membraan op grote schaal kan worden toegepast in Carbon Capture and Storage (CCS). CCS is een manier om de CO2-uitstoot van fabrieken en elektriciteitscentrales kan worden afgevangen en opgeslagen. De kosten hiervan zijn nu nog erg hoog en het is daarom niet erg interessant voor bedrijven en overheden om hierin te investeren.

Volgens de onderzoekers van het UCL zijn de vindingen erg belangrijk, de kosten van CCS vormen een van de belangrijkste beperkende factoren in het toepassen van deze technologie. Door het dure deel van het membraan – gemaakt van zilver – in een chemisch proces te laten groeien, hebben ze de vraag naar zilver en de kosten beperkt.

Bottleneck

Hoogleraar aan de Eindhoven University of Technology Richard van de Sanden doet onderzoek naar CO2. Hij bracht onlangs samen met prof. Martijn Katan een factsheet uit over CO2-opslag voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Volgens Van de Sanden is er een grote beperkende factor in dit verhaal. “Het gaat hier over een klein onderdeel van de CO2-afvang, een aspect dat op dit moment niet de grote bottleneck is. De grote bottleneck in de CO2-afvang is de manier waarop je de CO2 weer losmaakt van het materiaal om het op te kunnen slaan op een veilige plek. Daar zit de grote kostenpost.”

Lise van den BosGeen reacties mogelijk.

artikelen van Lise van den Bos:
Nieuw zilverfilter voor koolstofopslag
Corona: zegen of vloek voor duurzaam bouwen?
Ecstasy: wat de boer niet kent, dat popt hij niet