MRI is geen babymartelpraktijk

26 - 05 - 2020 ► 12:20



Kindergeneeskunde is altijd een punt van discussie geweest binnen de medische ethiek. Dat zulke kleine patiënten zich niet of nauwelijks kunnen uitdrukken, roept veel morele vragen op.  Annemarie Plaisier, gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, is gespecialiseerd in neonatologie, te vroeggeboren baby’s en deed onderzoek naar het premature brein door middel van MRI-scans. 

Kunt u in het kort uitleggen wat uw onderzoek precies inhoudt?

Prematuriteit is binnen de kindergeneeskunde een groot probleem. De overlevingskansen zijn dankzij verbeterde medische zorg vergroot, maar nog steeds hebben deze premature kinderen een vergrote kans op hersenschade. De baby’s liggen tijdens de belangrijkste fases van de hersenontwikkelingen op de IC-afdeling en het is daarom voor ons artsen van belang dat wij een goede voorspelling kunnen maken van mogelijke herenschade. De beste manier om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van premature hersenen is door het uitvoeren van MRI-scans, dus dit was wij hebben gedaan.

Annemarie Plaisier

Annemarie Plaisier

Er kunnen ook complicaties optreden door MRI bij premature baby’s. 

Op de IC liggen de baby’s in een fijne, rustige omgeving, maar het moment dat ze in zo’n MRI-scan worden geplaatst hebben wij helaas minder controle hebben over de omstandigheden waarin de baby zich bevindt. Daardoor hebben ze meer ademhalingsincidenten, waarbij ze stoppen met ademen, en hun lichaamstemperatuur daalt. Het is wel zo dat de baby’s snel daarna herstellen, dus er is geen blijvende schade. Hersenschade is daarentegen wel degelijk blijvend en daarom is dus wel belangrijk dat we de scans uitvoeren. Wij proberen de MRI-scan wel uit te stellen naar een moment dat de baby’s sterker zijn.

Laura Batstra, verbonden aan de RU Groningen, levert in een opiniestuk felle kritiek op MRI-scans bij te vroeggeboren baby’s: ‘babymartelpraktijken’.

Ik ben het hier niet mee eens. Natuurlijk is het lastig en vervelend voor baby’s om zo’n MRI-scan te ondergaan, er is veel lawaai en de geluiden zijn ook telkens anders in frequentie, maar wij zijn als artsen altijd bezig met wat het beste is voor de patiënt. Veel baby’s laat je voorafgaand aan de scan in slaap vallen, door ze bijvoorbeeld een flesje te geven, vervolgens worden ze warm in gepakt en krijgen oordopjes in. Veel baby’s leg je slapend neer en een groot deel slaapt ook gewoon verder. Het moment dat de baby wakker is en veel huilt, dan ga ik kijken of ik de baby kan troosten en als dit niet lukt, stoppen we met scannen. Om een MRI-scan te laten slagen, moet de baby compleet stilliggen, dus een huilende baby heeft geen zin. De baby’s worden absoluut niet gemarteld. Ze horen veel en het trilt, maar ze hebben geen pijn.

Foto: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Jasmijn Boonacker



Geen reacties mogelijk.

artikelen van Jasmijn Boonacker:
MRI is geen babymartelpraktijk
Op zoek naar mijn Joodse familie