Kweekvlees? “Dieren zijn gewoon minder efficiënt”

Daan Luining (31) CTO Meatable (Foto; Meatable)
26 - 05 - 2020 ► 14:06Echt vlees op je bord zonder dat een dier pijn is gedaan en dan ook nog eens goed voor het milieu. Deze belofte doet Daan Luining (31), Chief Technology Officer en medeoprichter van het bedrijf Meatable. Deze zomer wordt het prototype van zijn kweekvleeshamburger gelanceerd. “Een eigen bedrijf hebben is te gek, maar het brengt ook een hoop slapeloze nachten met zich mee.” 

Meatable gebruikt een technologie om op een diervriendelijkere manier kweekvlees te produceren. Hoe werkt dat?

“Kweekvlees wordt gemaakt van cellen. Wij gebruiken daarom pluripotente cellen, dat zijn cellen die alles kunnen worden. In 2012 had een Japanse wetenschapper hier de nobelprijs voor gewonnen. Met behulp van een techniek kunnen wij de cellen sturen naar wat wij willen.”

Afgelopen jaar kreeg uw bedrijf 9 miljoen van investeerders, waardoor de eerste kweekhamburger naar verwachting deze zomer gelanceerd kan worden. Hoe gaat het met dit proces? 

“Dit gaat heel goed. Maar door het werkbeleid dat op dit moment heerst, zal het eind deze zomer worden. Want als je met cellen te maken hebt, moet je ze eten geven. En dat kan alleen op locatie. Het is heel lastig om een laboratorium draaiende te houden op minimaal personeel. Daardoor is er vertraging, aangezien je niet 100 procent van je werkkracht kan benutten.”   

Een van jullie investeerders is de Europese Unie. Zij hoopt dat kweekvlees klimaatproblemen aanpakt. Is jullie kweekvlees daadwerkelijk beter voor het milieu? 

“Dat verwachten we wel, maar dat moeten we helaas nog zien. Dit is namelijk nog nooit eerder gedaan. Als je het vergelijkt met de traditionele manier is het goed denkbaar dat we een heel stuk beter gaan zijn, want dieren zijn gewoon veel minder efficiënt”

U heeft nu al meer dan acht jaar onderzoek gedaan naar kweekvlees. Hoe ervaart u het om nu uw eigen bedrijf te hebben?

“Acht jaar geleden was dit nog een heel ander idee, iedereen vond het raar. Ik heb de hele transitie meegemaakt. Eerst zei mijn moeder “Joh, kan je niet een echte baan vinden” en daarna “Oh wauw, jullie zijn de wereld aan het veranderen” en dat is heel leuk. Een eigen bedrijf hebben is te gek maar het brengt ook een hoop slapeloze nachten met zich mee.”

U gebruikt dus pluripotente cellen, cellen die nog alles kunnen worden. Zou het dan ook mogelijk zijn om met deze techniek mensen te helpen met bijvoorbeeld orgaanproblemen?

“Absoluut, de uitvinder van deze technologie dr. Mark Kotter, heeft ook een eigen bedrijf opgestart om dit voor mensencellen te doen: Bitbio. Maar ze kunnen nog niet organen kweken. Als dat zou kunnen dan zou ik waarschijnlijk met organen werken, de impact daarvan is vele malen groter. En het prijspunt is ook een stukje hoger. Maar je kan dus inderdaad elk type cel maken, bijvoorbeeld hersencellen en levercellen. Dat laatste is voor ons ook heel interessant voor ganzenlever. Een mooi streven, al is de markt daar significant kleiner. Maar voor het ethische argument is het natuurlijk prachtig.”

 

 

Sanne HeynenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Sanne Heynen:
Kweekvlees? “Dieren zijn gewoon minder efficiënt”
Chatbot als psycholoog