Pinguïns gebruiken zelfde spraakpatronen als mens

foto: TheOtherKev, Pixabay
12 - 03 - 2020 ► 08:56De kreten van zwartvoetpinguïns voldoen aan twee fundamentele taalwetten. Dit duidt erop dat deze pinguïns dezelfde spraakpatronen gebruiken als de mens, blijkt uit recent onderzoek

Het gaat om de wetten van George Kingsley Zipf en het duo Paul Menzerath en Gabriel Altmann. Elke menselijke taal voldoet aan deze wetten. De wet van Zipf, ook wel de wet van beknoptheid genoemd, stelt dat veelgebruikte woorden normaliter korter zijn dan woorden die minder vaak worden gebruikt. Denk aan woorden als ‘het’, ‘de’ en ‘een’. De wet van Menzerath-Altmann geeft aan dat langere samenstellingen uit kortere onderdelen bestaan. Hoe langer een woord, hoe korter de lettergrepen waaruit dat woord bestaat.

Paringskreten
Franse en Italiaanse onderzoekers bestudeerden 28 mannelijke zwartvoetpinguïns uit drie verschillende kolonies in Italiaanse dierentuinen. De wetenschappers maakten geluidsopnames van 590 zogenaamde ecstatic display songs: kreten die mannetjespinguïns maken tijdens het paarseizoen. De kreten bestaan uit drie verschillende geluiden, vergelijkbaar met onze lettergrepen, van verschillende lengtes.

De pinguïns gebruikten het vaakst kortere ‘woorden’, wat overeenkomt met de wet van Zipf. De langere ‘woorden’ werden het minst vaak gebruikt. Daarnaast bleek: hoe langer de kreet, hoe korter de lettergrepen, zoals de wet van Menzerath-Altmann aangeeft.

Verklaring
Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met het feit dat een taal die aan beide wetten voldoet energiezuiniger is dan andere talen. Hierdoor kost het versieren van een vrouwtje minder energie, waardoor de kans op voortplanting toeneemt.

De zwartvoetpinguïn is de tweede diersoort die aan deze taalwetten voldoet. Vorig jaar bewezen onderzoekers van De Universiteit van Roehampton dat de geluiden van primaten, de orde van zoogdieren waartoe halfapen, apen en mensen worden gerekend, ook aan deze wetten voldoen. Toch bestaat er een grote kans dat er meer diersoorten zijn die aan de taalwetten voldoen.

‘’We kunnen waarschijnlijk veel andere soorten vinden die zich aan deze wetten houden. Het is een algemeen principe en niet iets dat specifiek verband houdt met de menselijke taal”, aldus Dr. Livio Favaro, co-auteur van het onderzoek, in een interview met The Guardian.

 

 

Jessica RijsdijkGeen reacties mogelijk.

meer onderzoek:
AI controleert AI om discriminatie op de arbeidsmarkt te beperken
Geef transmannen een stem: benut logopedie
“We zien in Nederland geen hausse van demente profvoetballers”
Huiselijk geweld tijdens coronacrisis: ‘We zien alleen topje van de ijsberg’
Bevolkingsonderzoek ontdekt darmkanker voordat klachten ontstaan
“Niet alle vormen van wetenschapswantrouwen zijn hetzelfde”
Rechtspraak automatiseren? Begin bij digitalisatie
CO2 meten boven het Amazonewoud
meer taal:
Wakker worden met een Buitenlands Accent
‘Hoe leren baby’s taal?’
Op (taal)les bij de lokale bevolking
Gebaren onmisbaar bij weergeven van tijd
Multimediaal verhaal leert kinderen meer
Taalachterstand is erfelijk
Vrouwen schreven in 17e eeuw anders dan mannen
meer taalkunde:
Rechtspraak automatiseren? Begin bij digitalisatie
Op (taal)les bij de lokale bevolking
“Het taalbeleid was erg revolutionair voor die tijd”
Kibikibi is geen boekoeboekoe
“Wilders biedt minimale ruimte voor discussie”
”Dialectwoordenschat is een extraatje”
meer wetenschap:
Hoe het grote onderzoek naar de Bersiap op 6.000 slachtoffers uitkwam
Bevolkingsonderzoek ontdekt darmkanker voordat klachten ontstaan
Met podcast ‘Onbehaarde Apen’ de wetenschap in
“Niet alle vormen van wetenschapswantrouwen zijn hetzelfde”
7 tot 9 uur slaap per nacht: waarom eigenlijk?
Opwarming aarde bedreigt zoetwatervis: ”Te hoge temperatuur is dodelijk”
‘Hoe leren baby’s taal?’
artikelen van Jessica Rijsdijk:
Waarom Loekasjenko zich een lockdown niet kan permitteren
Pinguïns gebruiken zelfde spraakpatronen als mens
Kennis als wapen tegen kanker