Groen begraven: klimaatverandering bestrijden met compost

Foto: Sippakorn Yamkasikorn (Pexels)
10 - 03 - 2020 ► 15:53We moeten niet alleen groener leven, maar ook groener doodgaan. Begraven en cremeren hebben grote impact op het milieu. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar het omzetten van het menselijk lichaam in compost. Die compost kan dan weer gebruikt worden om bomen en planten van te laten groeien. Tijdens het jaarlijks congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) eind februari, vertelde Lynne Carpenter-Boggs over de resultaten van haar onderzoek naar het composteren van het menselijk lichaam.

We nemen met zijn allen steeds meer ruimte in. Dit heeft niet alleen effect op de huizenmarkt en infrastructuur, maar ook op hoe we onze rouwcultuur in moeten delen in de toekomst. Er zal geen ruimte meer zijn om iedereen van een graf te voorzien dat vijftien jaar blijft liggen. Begraven is daarnaast zeer vervuilend voor de bodem, het lichaam krijgt namelijk geen zuurstof zo ver onder de grond en rot weg. Crematie als andere optie lost dan wel het ruimtegebrek op, maar de ovens stoten 200 kg CO2 de lucht in per lichaam, wat ongeveer evenveel is als een vlucht naar Parijs. Bovendien vormen de resten van de verbrande botten die overblijven chemisch afval.

700 kilo aarde

In plaats van rotten of verbranden onderzocht Lynne Carpenter-Boggs van de Washington State University het composteren van het menselijk lichaam. Hieruit blijkt dat één lichaam een hoeveelheid van één tot anderhalve kubieke meter aan compost opbrengt. Dit is ongeveer 700 kg aan voedzame aarde waar bomen van kunnen groeien. Carpenter-Boggs creëerde een klein experiment met zes lichamen. Met behulp van houtsnippers en andere organische materialen creëerde ze een omgeving met ideale omstandigheden voor bacteriën. Hierin bleef, na een periode van vier tot zeven weken, enkel nog het skelet over. Als kanttekening geeft Carpenter-Boggs wel dat er nog beter onderzoek gedaan moet worden naar het verwerken van de botten. Normaal gesproken duurt het namelijk vijf tot zeven jaar voordat botten op natuurlijke wijze helemaal vergaan zijn.

In Nederland is begrafenisondernemer Susanne Duijvestijn bezig met het opzetten van soortgelijk onderzoek. In samenwerking met het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) is ze bezig met fondsen aanvragen om de financiering van het onderzoek rond te krijgen. ‘We weten dat het kan in Amerika, maar in Nederland is ook nog wetenschappelijk bewijs nodig.’ aldus Duijvestijn. Het composteren hangt namelijk samen met een groot aantal variabelen: wat is de invloed van seizoenen? Blazen windstoten de composthoop weg? Worden ziektes gedood? En ga zo maar door. Mede door het onderzoek van Carpenter-Boggs wordt Washington binnenkort de eerste plek in de wereld waar het composteren van het menselijk lichaam legaal is. Het gaat waarschijnlijk nog even duren voordat dit ook een optie is in Nederland.

Wies van WettenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Wies van Wetten:
Hoe de coronacrisis nieuwe impuls geeft aan het basisinkomen
Groen begraven: klimaatverandering bestrijden met compost