Meerdere sporten doen vermindert blessures

Het doen van één sport verhoogt de kans op blessures. Foto: Renno_new, Pixabay (CC0)
27 - 02 - 2020 ► 11:18Jonge sporters kunnen het beste meerdere sporten beoefenen om zo het aantal blessures te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas.  

Voor het onderzoek werd er gekeken naar de resultaten van zes verschillende studies om te kijken wat het effect was van het verrichten van één of meerdere sporten op het aantal blessures. Bij deze studies werd er gekeken naar het aantal sporten dat de jonge sporters beoefenden en hoeveel blessures ze opliepen. De sporten in het onderzoek varieerden van basketbal tot lacrosse en worstelen. De leeftijd van de jongeren lag tussen de 7 en 18 jaar.

Jongeren die één sport beoefenen, bleken vaker blessures te hebben dan de jongeren die aan meerdere sporten deden. Hiervoor kunnen verschillende redenen gegeven worden. Ten eerste train je meer spiergroepen op het moment dat je verschillende sporten doet, waardoor de slijtageslag ook lager komt te liggen. Daarnaast worden de motorische vaardigheden van jongeren beter als ze meerdere sporten doen, waardoor de kans op blessures vermindert.

Evert Verhagen, hoogleraar sport, bewegen en gezondheid aan het VUmc, onderschrijft de resultaten van het onderzoek: “Op jongere leeftijd leer je bewegen en je lichaam optimaal gebruiken. Dit doe je onder meer door getraind te raken in één of meerdere sporten. Door het doen van meer sporten krijg je meer vaardigheden waardoor je veiliger sport. Daarbij komt dat je het lichaam gedoseerder belast door verschillende sporten te doen.”

JelleWiegmanGeen reacties mogelijk.

artikelen van JelleWiegman:
Hoe komen politieke partijen aan hun geld?
WhatsNap en WhatsEcht?
Meerdere sporten doen vermindert blessures