Is een zittende levensstijl echt slechter dan roken?

Foto: Flickr.com
12 - 06 - 2019 ► 02:14Het is algemeen bekend dat een zittende levensstijl ongezond is. Maar een zittende levensstijl zou drie keer ongezonder zijn dan roken. Dit meldt Metro uit België, waarna Metronieuws uit Nederland het nieuws overneemt. 

Link naar het artikel:

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/10/science-says-nooit-sporten-nog-slechter-dan-roken

Bewering

Het artikel meldt dat onderzoekers in Cleveland 122.007 duizend patiënten hebben bestudeerd na hun dood. Deze patiënten hebben tussen 1991 en 2014 meegedaan aan trainingen. De onderzoekers hebben hun doodsoorzaak gemeten door hun trainingen met elkaar te vergelijken. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die minder hebben getraind een hogere kans hadden om te overlijden, dan mensen die meer hebben getraind. Mensen met een zittende levensstijl zouden %500 meer kans hebben om te overlijden, dit is drie keer hoger dan het risico van roken. 

Het onderzoek

Om te controleren of de bewering klopt, is het onderzoek van Cleveland Clinic bekeken. Cleveland Clinic is een Amerikaans academisch medisch centrum in Cleveland, Ohio. Uit het onderzoek is inderdaad gebleken dat de mate van beweging een grote rol kan spelen in de kans op een langer leven. Hoe meer je sport, hoe meer je je leven kunt verlengen, zegt onderzoeker Wael Jaber, M. D. van de kliniek. De intensiteit van sporten is net als het steeds meer toedienen van een medicijn voor een langer leven.

Maar nergens is er een resultaat dat niet sporten net zo erg, zo niet erger zou zijn dan roken. Het enige wat over roken wordt gezegd is dat het onderzoek aantoont dat het gaan van een zittende levensstijl naar een bewegende levensstijl zich vertaalt in een voordeel dat vergelijkbaar is met het voordeel van het nemen van medicijnen voor een hoog bloeddruk, hoog cholesterol en voor niet roken.

In het onderzoek is ook geen specifiek onderzoek verricht tussen de ongezondheid van niet sporten en roken. Het resultaat van het onderzoek wordt ook niet vergeleken met eerdere onderzoeksresultaten over de ongezondheid van roken. Het doel van het onderzoek was niet bedoeld om te bestuderen of een zittende levensstijl ongezonder is dan roken.

Oordeel

De bewering van het nieuwsartikel is deels waar, deels onwaar. Uit het onderzoek is inderdaad gebleken dat een bewegende levensstijl je leven aanzienlijk kan verlegen. Een zittende levensstijl is schadelijk voor de gezondheid, net zoals roken dat ook is. Hiermee is het waar dat een zittende levensstijl, net als roken, ongezond is. Maar de bewering dat een zittende levensstijl drie keer ongezonder is dan roken is niet gebleken uit het onderzoek. Hier is ook geen specifiek onderzoek naar gedaan en hier wordt ook niet naar gerefereerd.

Serenay SayarGeef een reactie

artikelen van Serenay Sayar:
“De term Alt-right is een zelfgekozen label om gematigder over te komen”
Is een zittende levensstijl echt slechter dan roken?