Leids Citizen Science Lab start plasticproject

Foto: Leidsch Dagblad
03 - 05 - 2019 ► 12:57In de Leidse grachten belanden na evenementen regelmatig grote hoeveelheden plastic bekertjes. Een groeiend probleem voor de Sleutelstad. Vanuit het Citizen Science Lab gaan inwoners en wetenschappers aan de slag met dit probleem. Projectleider Liselotte Rambonnet (26) vertelt meer over het plasticproject.

Wat houdt het plastic project van het Citizen Science Lab in?
“Bij het plastic project gaan wij kijken waar plastic afval in de Leidse grachten terugkomt en in welke hoeveelheden. Dit project is voortgekomen uit een brainstorm met betrokkenen uit Leiden en medewerkers van de Ocean Clean Up. Al deze mensen zijn van mening dat plastic een heel belangrijk onderwerp is, waar we meer onderzoek naar moeten doen. Nu gaan we kijken met welke wetenschappers we dit project gaan uitvoeren. In Leiden zijn er al wel verschillende wetenschappers die met plastic bezig zijn. Martina Vijver kijkt naar nano-plastics en Thijs Bosker kijkt naar micro-plastics. Dit sluit mooi aan op ons onderzoek.”

Waarom is juist dit plasticonderzoek zo belangrijk?
“Ik heb het onderzoek niet zelf gekozen, maar ben er natuurlijk wel heel blij mee. Ik zie dat het echt een actueel probleem is, waar veel mensen mee bezig zijn. Ook vanuit de samenleving wordt er steeds meer actie gevoerd. Ik vind het goed als mensen betrokken worden bij een probleem en Citizen Science Lab is daar een heel goede manier voor. Zo kunnen we samen met inwoners data verzamelen en kunnen ze zelf ook problemen aankaarten die ze zien in de stad, zoals overvolle prullenbakken.

Kom je zelf al dergelijke problemen tegen in de stad?
“Ja, afgelopen zondag (na Koningsdag) heb ik zelf met WNF rangers door Leiden gekanood om plastic op te ruimen. Toen leek het eerst wel mee te vallen, maar uiteindelijk zagen we dat de plastic bekers vanaf podia het water in werden gespoten. De drijvers die dit moesten tegenhouden waren alweer geopend voor rondvaartboten. Waarschijnlijk zijn er deze dag 7000 bekers uit het water gevist, er is dus echt werk aan de winkel voor de gemeente.”

Hoe gaan jullie te werk tijdens dit onderzoek?
“Met het team dat bij elkaar is gekomen gaan we kijken wat hun rol is binnen het project. Daarnaast denken we na over hoe we burgers goed kunnen betrekken bij het project en hoe we ze bereiken. Nu is het idee om dit te doen met app ‘Crowd Water’, inwoners kunnen dan een foto maken van de gracht en aangeven hoeveel stuks plastic ze zien. Dat geeft dan een beeld waar in Leiden het plastic zich bevindt. In het najaar willen we beginnen met het verzamelen van deze data. Dit is een mooie tijd, omdat we dan ook kunnen zien wat voor invloed de regen heeft op de verspreiding van plastic.”

Meer informatie over het Citizen Science Lab en het plastic project.

Foto: Florian Hiemstra, Liselotte Rambonnet en Gabriël Olthof

jannetharthoornGeef een reactie

artikelen van jannetharthoorn:
Leids Citizen Science Lab start plasticproject
Bijen laten zich door koud weer minder zien
‘Duurzaam vliegen bestaat niet’