Bijen laten zich door koud weer minder zien

Foto: Pexels
03 - 05 - 2019 ► 12:53Tijdens de Nationale Bijentelling van 13 en 14 april in Nederland bleven veel bijen in hun holletje. Het koude weer zorgde ervoor dat de bijen veilig binnen bleven. 

Door de lage temperaturen is de telling verlengd tot 19 april. Tot nu toe zijn er meer dan 43.000 bijen geteld bij de telling van Nederland Zoemt. Toch is het koude weer niet de grootste zorg, vertelt bijenverzorger Wiel van der Mark van Archeon: “Nederlanders moeten zorgen voor een beter leefklimaat voor de bijen.”

Optimaal leefklimaat
“We zien dat veel Nederlanders hun tuin vol leggen met tegels, dat is niet goed voor de bijen en vlinders” vertelt Van der Mark. Voor een optimaal leefklimaat voor de bij is het goed om rommelige plekjes in de tuin te hebben, hier kan de bij een holletje in maken en in overnachten. In Archeon leert Van der Mark bezoekers over de bij: “Wij leren mensen hoe ze thuis mee kunnen helpen aan een beter leefklimaat voor deze onontbeerlijke bestuivers.”

Zaadjes planten
Ook minister-president Mark Rutte roept via Twitter op om meer zaadjes te planten. Zaterdag 22 april is het Landelijke Zaaidag en dus de ultieme dag om bloembollen te plaatsen in de tuin. Volgens Van der Mark zijn eenjarige en vaste inheemse planten geschikt voor de bij, deze zorgen voor de honing en nectar.

Uitsterven
De telling is dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Nederland Zoemt. De organisatie vindt het houden van de telling erg belangrijk: “de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: 358 soorten zijn bedreigd.” Nederland Zoemt is een project van onder andere Naturalis, Natuur & Milieu en LandschappenNL.

jannetharthoornGeef een reactie

artikelen van jannetharthoorn:
Leids Citizen Science Lab start plasticproject
Bijen laten zich door koud weer minder zien
‘Duurzaam vliegen bestaat niet’