Kurkuma heeft negatief effect op kankermedicijn

26 - 04 - 2019 ► 09:18Artsen hebben opnieuw bewezen dat kankerpatiënten moeten uitkijken met bepaalde kruiden en voedingsmiddelen. Bij vrouwen met borstkanker die met hormonen worden behandeld, zijn de kankermedicijnen minder effectief als zij daarbij ook kurkuma-tabletten slikken. Kurkuma is een specerij die ook als voedingssupplement bij drogisten wordt verkocht. Er worden veel gezondheidsvoordelen aan toegeschreven.

De artsen van het Erasmus Medisch Centrum deden onderzoek bij zestien kankerpatiënten. Zij lieten de vrouwen eerst alleen de hormoontabletten slikken en daarna vroegen ze om die tabletten te combineren met kurkuma. Uit bloedonderzoek werd duidelijk dat de hoeveelheid van het geneesmiddel in hun bloed daalde door de kurkuma. Er waren zelfs vrouwen bij wie de hoeveelheid van de werkzame stof zo afnam, dat het medicijn geen effect meer had op de kanker.

In Nederland kregen vorig jaar ruim 15.000 vrouwen borstkanker. De meesten van hen slikken hormoontabletten. Kurkuma is een veel verkocht voedingssupplement. Het werd op de Nationale Gezondheidsbeurs gekozen tot supplement van het jaar. Het zou onder meer het immuunsysteem verbeteren en beschermen tegen hart en vaatziekten.  “Een op de vijf mensen slikt voedings- of kruidensupplementen”, zegt arts-onderzoeker Koen Hussaarts die het onderzoek leidde. “Gezonde voeding en superfoods zijn hip. Vaak denken we bij dit soort supplementen: baat het niet dan schaadt het niet. Maar dat is dus niet per definitie waar.”

Big business

De afgelopen jaren is aangetoond dat het supplement Sint-Janskruid, dat zou helpen tegen depressies, de werking van chemotherapie vermindert. Ook het eten van vette voeding of van een grapefruit kan het effect van sommige medicijnen tegen kanker beïnvloeden.

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit, zegt dat er meer onderzoek nodig is voordat er onomstotelijk bewijs is dat kurkuma gevaarlijk kan zijn. Kampman, niet betrokken bij dit onderzoek, vindt wel dat gebruikers van voedingssupplementen beter gewaarschuwd moeten worden. “Patiënten zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijke gevaren en dat vind ik beangstigend. De fabrikanten zullen niet waarschuwen, want de verkoop is big business.” Volgens Kampman vinden patiënten het vaak lastig om toe te geven dat ze het alternatieve circuit bewandelen, omdat artsen daar vaak kritisch over zijn.

IsabeauVeltmaatGeef een reactie

artikelen van IsabeauVeltmaat:
Kurkuma heeft negatief effect op kankermedicijn
‘Voeding is een soort religie geworden’