Jonge Ritalin-gebruikers later aan antidepressiva

26 - 04 - 2019 ► 13:00Jonge kinderen met ADHD die Ritalin of andere medicijnen gebruiken op basis van methylfenidaat (MPH) hebben een grotere kans om tijdens hun tienerjaren antidepressiva te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van de Israëlische Bar-Ilan Universiteit.  Tot nu toe dacht men dat het gebruik van op MPH-gebaseerde medicijnen juist depressie en angsten zou voorkomen bij jongvolwassenen.

Gezien de toename van het gebruik  van antidepressiva, kan de onderliggende emotionele verstoring en gedragsontregeling die zich manifesteren onder deze groep jonge kinderen, dus nog steeds aanwezig zijn tijdens de puberteit.”De bevindingen onderstrepen het belang om kinderen die voor hun achtste jaar consequent Ritalin gebruiken, te blijven volgen in hun latere medicijngebruik”, benadrukt onderzoeksleider Dr. Nir Madjar. Ouders, dokters en leraren moeten zich bewust zijn van deze uitkomst.

Volgens de Stichting ADHD Netwerk is de relatie tussen ADHD en depressie op latere leeftijd al vaker aangetoond. Kinderen die medicatie voor ADHD gebruiken, zouden diegenen kunnen zijn met de grootste ernst van ADHD. Op de vraag of er een onderscheid is gemaakt tussen dit effect en het effect van de ADHD-medicatie reageert Madjar als volgt: “Het belangrijkste onderzoeksdoel was om bewustwording te creëren voor dergelijke potentiële implicaties op lange termijn. En de behoefte om onderscheid te maken tussen een vroege start (vóór acht jaar) en een late start van behandeling met MPH-medicatie. De gestelde vraag moet door toekomstig onderzoek worden beantwoord.”

De onderzoekers hebben twaalf jaar lang 6.830 kinderen tussen de zes en acht jaar gevolgd die Ritalin slikten als onderdeel van de ADHD-behandeling. Zij hebben het medicijngebruik van deze kinderen in kaart gebracht. Uit de resultaten blijkt dat een systematische behandeling met op MPH-gebaseerde medicatie tijdens de kinderjaren de kans vergroot op antidepressiva-gebruik gedurende de tienerjaren (12-18 jaar).

De wetenschappers van de Bar-Illan Universiteit werkten samen met psychologen en psychiaters van Israëls grootste gezondheidsorganisatie, Clalit Health Service,  en met het Geha Mental Health Center. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift European Child and Adolescent Psychiatry.

Foto: Unfolded, Flickr (CC BY-SA 2.0)

Fiona PluimgraaffGeef een reactie

artikelen van Fiona Pluimgraaff:
Het nut van nudging
Jonge Ritalin-gebruikers later aan antidepressiva
“Akoestisch element: een ear-opener”