Medicijnen goedkoper door nieuw algoritme

Foto: Steven Lek
22 - 05 - 2018 ► 20:03Geneesmiddelen moeten en kunnen veel goedkoper, zo stelt hoogleraar Carin Uyl-De Groot van de Rotterdamse Erasmus Universiteit in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Reviews. Door de prijs van onder meer kankermedicijnen te bepalen aan de hand van een nieuw algoritme, komt deze soms wel tientallen keren lager te liggen. En dat is hard nodig volgens Uyl-de Groot: “De toegang tot dure geneesmiddelen is niet overal in Nederland gelijk. Optimale behandeling zal leiden tot betere overleving en kwaliteit van leven van patiënten.”

Uyl-de Groot deed het onderzoek samen met professor Bob Lӧwenberg. Samen kwamen zij tot een nieuw algoritme, waarin onder meer de kosten voor research en development, productie en  marketing, de effectiviteit voor de patiënt en het aantal gebruikers worden meegenomen. Door de nieuwe rekenmethode zou bijvoorbeeld het middel enzalutamide, dat voor behandeling van gevorderde prostaatkanker wordt gebruikt, in het Verenigd Koninkrijk bijna twaalf keer minder kosten.

Onethisch

Er is vaker discussie over de prijs van geneesmiddelen. Toen geneesmiddelenproducent Martin Shkreli in 2015 de prijs van Daraprim, onder meer gebruikt tegen HIV, met een factor vijftig verhoogde, leidde dat wereldwijd tot ophef. Ook bij de Rijksoverheid is er het besef dat de kosten van medicijnen binnen de perken moeten blijven. Volgens Uyl-de Groot kunnen de prijzen dan ook niet aan de markt overgelaten worden. “De gezondheidszorg is een andere markt. Het gaat over zieke mensen die zo goed mogelijk behandeld moeten worden, en dat gebeurt nu niet altijd. Extreem veel geld verdienen over de ruggen van patiënten is onethisch.”

Octrooi

Octrooien beschermen producenten van geneesmiddelen tegen het kopiëren van hun product. Hierdoor heeft de producent een monopolie. Het beperken van het octrooirecht is volgens Uyl-de Groot niet de uiteindelijke oplossing. “Na afloop van het patent gaat de prijs vaak niet naar beneden. Bovendien heb je daarvoor patiënten gemiddeld tien jaar onderbehandeld. Het doel van een octrooi is innovatie en bescherming, geen winstmaximalisatie.”

Europees niveau

De onderzoekers willen de beprijzing van geneesmiddelen aanpakken via de Europese Commissie van Gezondheid en Voedselveiligheid. Uyl-de Groot: “Nederland beslaat maar 1% van de markt, en we hebben dus ook weinig patiënten in vergelijking met heel Europa of de Verenigde Staten”. Volgens haar kan Nederland wel het initiatief nemen in de discussie. “We werken samen met onder andere patiëntenorganisaties aan een petitie. De steun moet vanuit Europa komen, en aan het Europees Parlement worden aangeboden.” Eind deze week reist ze naar Brussel om te lobbyen voor haar plannen

stevenlekGeen reacties mogelijk.

artikelen van stevenlek:
“Nederlanders weten dat een aanslag toch nooit 100% te voorkomen is”
Medicijnen goedkoper door nieuw algoritme
Meer verkeersveiligheid door “shared space”?