Biologische klok mogelijk wapen tegen overtollige kilo’s

13 - 05 - 2018 ► 14:11In de ochtend wat meer, en in de avond wat minder eten, zou kunnen helpen bij het afvallen. Dat was al langer bekend, maar op basis van een studie die in maart verscheen in Cell Reports zegt Rosa van den Berg: ‘Onze resultaten zouden die bevindingen kunnen verklaren.’ 

In een onderzoek in 2013 kregen twee groepen te zware vrouwen precies dezelfde hoeveelheid calorieën per dag. De ene groep at in de ochtend de meeste calorieën en de andere groep in de avond. De ochtendgroep bleek sneller af te vallen dan de avondgroep. Nieuw onderzoek geeft als mogelijke verklaring een door de biologische klok gestuurd dag- en nachtritme van het bruine vet, dat belangrijk is bij de verbranding van suiker en vet.

Piek van de vetverbranding
Sander Kooijman van het Leids Universitair Medisch Centrum en mede-onderzoeker: ‘Bij muizen zien we nu dat de activiteit van het bruine vet het hoogst is aan het begin van de nacht, als ze actief beginnen te worden. Op dat moment wordt vet na een maaltijd niet opgenomen, maar juist verbrand.’ Op basis hiervan is de verwachting dat er bij mensen een piek in de vetverbranding is op het moment dat zij actief worden: in de ochtend. Dat zou kunnen verklaren waarom in het eerdere onderzoek de ochtendgroep vrouwen sneller afviel.

Nog te vroeg voor een afvalstrategie
De onderzoekers geven aan dat bij mensen het dag- en nachtritme van het bruine vet nog bevestigd moet worden. Mede daarom zegt dr. ir. Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & Gezondheid van het Voedingscentrum en niet betrokken bij het onderzoek: ‘Op basis van dit onderzoek kan geen afslankdieet van stevig ontbijten en licht dineren worden aanbevolen. Dat is in dit onderzoek niet onderzocht en wordt ook niet geconcludeerd.’ Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

Gery van WestbroekGeen reacties mogelijk.

artikelen van Gery van Westbroek:
Biologische klok mogelijk wapen tegen overtollige kilo’s
‘Omzetten CO2 is aanvulling op energietransitie’
Hele slimme kinderen op de basisschool niet in goede handen