Voetafdrukken onthullen oer-opvoeding

Foto Pixabay (CC0)
05 - 04 - 2018 ► 19:08Archeologisch onderzoek onthult een samenleving waar kinderen mogelijk deelnamen aan gevaarlijke activiteiten, zoals het slachten van een nijlpaard. Op een archeologische vindplaats aan de Awash Vallei in Ethiopië zijn nieuwe voetafdrukken gevonden die ons iets vertellen over de opvoeding van 700.000 jaar geleden.

De archeologische vindplaats is bewoond geweest door een groep volwassenen en kinderen, die tot de menselijke soort Homo Heidelbergensis behoorden. De bewoners lieten voetafdrukken achter op een modderige oever, die bewaard zijn gebleven door vulkanisch as. Naast voetafdrukken zijn er ook afdrukken van dieren, stenen gereedschap en de geslachte overblijfselen van een nijlpaard gevonden.

Goede opvoeding?

De hoeveelheid andere voorwerpen duidt op een grote activiteit onder de bewoners. Dat de voetafdrukken van kinderen zo dicht op die van volwassenen zijn gevonden, toont aan dat ze deelnamen aan eventueel onveilige activiteiten. Dit betekent volgens de onderzoekers echter dat kinderen nooit uit het oog werden verloren.

De onderzoekers zeggen dat de opvoeding van de Homo Heidelbergensis in contrast staat met de opvoeding van vandaag de dag, waar ouders te voorzichtig zouden zijn.

Speculatief

“Er is nog geen Europees onderzoek geweest dat ons wat kan vertellen over de opvoeding van kinderen”, zegt Wil Roebroeks, hoogleraar paleolithische archeologie aan de Universiteit Leiden. “De onderzoekers laten zelf al blijken dat het om speculatieve interpretatie gaat, want we kunnen als archeologen niet bewijzen dat het echt zo is geweest 700.000 jaar geleden. Wel zouden ze vergelijkend onderzoek kunnen doen met hedendaagse jager-verzamelaars of chimpansees.”

De archeologische vindplaats is oorspronkelijk ontdekt door onderzoekers van de Sapienza Universiteit te Rome. Het onderzoek is medio februari dit jaar gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Zaida BouwmeesterGeen reacties mogelijk.

artikelen van Zaida Bouwmeester:
Voetafdrukken onthullen oer-opvoeding
‘Aan röntgenfoto’s blijf je altijd wat hebben’