‘Je nieuwsgierigheid volgen en doen wat je écht interesseert’

29 - 03 - 2018 ► 10:22Suzanne van de Groep, tweedejaars PhD-studente aan de Universiteit Leiden, stort zich volledig op de wetenschap. Zij onderzoekt de ontwikkeling van onze hersenen en is geboeid door prosociaal gedrag. ‘Als PhD-kandidaat krijg je veel met afwijzingen te maken voor fondsen of publicaties.’

Kan je een hoogtepunt noemen uit jouw PhD?
Jazeker. Dat was de blog ik die laatst schreef voor Nationale Complimenten Dag. Deze werd opgepikt door EOS-blog en wordt binnenkort  gepubliceerd in hun magazine. Ik vond het echt heel gaaf om te zien dat ik daar zoveel mensen mee bereikte en ze op deze manier wat uit kon leggen over wetenschap en hersenonderzoek. Het voelt ook alsof ik iets terug kan geven aan de maatschappij: onderzoekers worden vaak met belastinggeld betaald, dus ik vind het belangrijk dat wetenschappers hun kennis met mensen delen.

Waar lig jij ’s nachts wakker van?
Als PhD-kandidaat krijg je veel met afwijzingen te maken voor fondsen of publicaties. Als je probeert een beurs of prijs te winnen of een artikel wil publiceren, kom je in een hele competitieve wereld terecht, waarin slechts 10 tot 15 procent kan winnen of publiceren. Zeker in het begin van je PhD, als je nog weinig ervaring hebt, is het lastig om er als beste uit te komen. Ik lig er niet wakker van, maar het was voor mij wennen dat dingen niet altijd meteen lukken. Ik heb mijn studie redelijk makkelijk doorlopen en ik was het nog niet gewend om afwijzingen te krijgen. Daarnaast kan het soms echt een drukke baan zijn: ik begeleid momenteel negen scripties, ben bezig met data verzamelen, doe revisies voor eerder geschreven artikelen en dat is nog maar een greep uit de dingen die ik doe. Soms is het lastig om alles met elkaar te combineren en overal genoeg aandacht aan te geven.

Hoe ga jij om met deze afwijzing en drukke planning?
Wat betreft de afwijzing ben ik anders gaan nadenken over mijn groei en voortgang. Ik probeer vooral bezig te zijn met wat ik zo leuk vind aan wat ik nu doe, in plaats van gericht te zijn op toekomstige prijzen en prestaties. Zolang ik me daarop focus is de stress van het – in mijn eigen ogen – moeten presteren, een stuk minder. Qua drukte heb ik met mezelf afgesproken dat ik in het weekend en na 7 uur ’s avonds geen mails beantwoord en ik probeer echt na 40 uur werken naar huis te gaan. Als je genoeg tijd maakt voor quality time met je partner, vrienden en familie en voor ontspanning, is alles een stuk makkelijker vol te houden. O ja, en ik zorg dat ik elke nacht minstens 7,5 uur slaap!

Raad je het andere studenten aan te gaan promoveren?

Ik raad het zeker aan. Het is een hele leuke baan waarin je veel verschillende werkzaamheden met elkaar kunt combineren: soms coach of begeleid je studenten, dan ben je weer aan het schrijven, soms puzzel je met het in elkaar passen van data en theorie, dan ben je weer een project aan het managen… Deze afwisseling motiveert mij enorm en maakt dat het nooit saai wordt.

Dionne CouvéeGeen reacties mogelijk.

artikelen van Dionne Couvée:
‘Je nieuwsgierigheid volgen en doen wat je écht interesseert’
Geheugen verbetert door voedingssupplement