Grenstoezicht met camera’s: “Ik heb nog steeds mijn twijfels”

Foto: Tim Dekkers
29 - 03 - 2018 ► 13:31De Nederlandse grenzen met België en Duitsland worden bewaakt met hulp van een mobiel camerasysteem, Amigo-boras. Dit heeft de naam efficiënter en effectiever te zijn dan toezicht door menselijke marechaussees. Criminoloog Tim Dekkers, onderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, deed onderzoek naar de praktijk. “De marechaussees zijn zelf ook niet altijd blij met het systeem.”

Hoe werkt Amigo-boras precies?

“Amigo-boras staat voor: ‘automatisch mobiel informatie gestuurd optreden – better operational result and advanced security’. Het hangt op 15 plekken bij snelwegen bij de grenzen. Als je via de A-wegen Nederland binnenrijdt, is de kans groot dat je onder zo’n camera doorrijdt. Daarmee probeert de marechaussee inzicht te krijgen in het verkeer dat Nederland binnenkomt.

Het systeem kan ook iets dat ik zelf interessanter vind: automatisch risicoprofielen toepassen. Door te kijken naar de kentekens, en de landen en regio’s waar de auto’s vandaan komen, kan het systeem de marechaussee vertellen welke auto’s gecontroleerd moeten worden. Het is ontworpen om de marechaussee te helpen bij hun drie taken: controleren op illegale migranten, documentfraude en mensensmokkel.”

Is het systeem daadwerkelijk effectiever dan alleen de marechaussee?

“Het is moeilijk om dat te meten. Door technologie te gebruiken in plaats van de intuïtie van de marechaussee, zouden vooroordelen een minder grote rol moeten spelen bij het ter controle aanhouden van automobilisten. Het probleem is dat het systeem geprogrammeerd moet worden om op bepaalde risicofactoren te letten. Vooroordelen kunnen dus in het systeem geprogrammeerd worden, waardoor het probleem helemaal niet opgelost wordt.

Veel cijfers over de effectiviteit en efficiëntie zijn er niet. Je weet hoeveel mensen je hebt opgepakt voor illegale migratie, maar je weet niet hoeveel mensen er in totaal illegaal Nederland binnenkomen. Je kunt dus niet zeggen hoeveel procent opgepakt wordt, er kan hooguit geschat worden.

De marechaussees zijn zelf ook niet altijd blij met het systeem. Ze vertrouwen op hun eigen intuïtie en krijgen een systeem mee dat naar hun ervaring het werk overneemt, terwijl dit niet de bedoeling is van het systeem. De marechaussee maakt er dus niet altijd gebruik van.”

Wat zou een betere oplossing kunnen zijn?

“Ik heb nog steeds mijn twijfels of informatiesystemen bij grenstoezicht wel bereiken wat men ermee wil bereiken. Het is belangrijk om in de praktijk meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van informatiesystemen. Ik ben zelf met ongeveer 60 controles aan de grens mee geweest.

Daarnaast is er misschien een cultuuromslag nodig binnen de marechaussee. De marechaussees zien het systeem als een vervanging, terwijl het dient als aanvulling. Als het systematischer toegepast wordt, kan beter gemeten worden wat de efficiëntie en effectiviteit van het systeem is.”

Laurens FluitGeen reacties mogelijk.

artikelen van Laurens Fluit:
Grenstoezicht met camera’s: “Ik heb nog steeds mijn twijfels”
Jongeren afgunstig met leeftijdsgenoten of online