Geheugen verbetert door voedingssupplement

02 - 03 - 2018 ► 15:06L-Tyrosine, een voedingsstof in onder andere kaas, eieren, vlees, vis en plantaardig voedsel, verbetert ons werkgeheugen. Als belangrijke bouwsteen van de neurotransmitter dopamine, werkt deze onschadelijke stof als cognitieve versterker.

Dat ontdekten wetenschappers van Universiteit Leiden die het effect onderzochten van L-Tyrosine op het werkgeheugen. Hun bevindingen zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Cortex.

In hun onderzoek lieten zij gezonde participanten een computertaak uitvoeren, waarbij de reacties op bepaalde lettervolgordes gemeten werden. Deze taak meet de capaciteit van het werkgeheugen. De resultaten wijzen uit dat participanten beter presteren wanneer zij een uur van tevoren twee gram L-Tyrosine geslikt hadden.

Eerder al verscheen er van dezelfde wetenschappers een onderzoek naar het effect van L-Tyrosine op het updaten van het werkgeheugen. Uit deze resultaten bleek dat L-tyrosine het werkgeheugen verbetert bij complexe cognitieve taken. Dit zou komen doordat complexe taken het dopamineniveau in de hersenen verlagen, terwijl L-Tyrosine dit level constant houdt.

Toepassing

L-Tyrosine is een natuurlijke stof en het gebruik ervan is volledig veilig en gezond. ‘Teveel’ innemen is op geen enkele manier schadelijk voor de hersenen. Dit biedt grote voordelen ten opzichte van andere cognitief-versterkende medicatie, zoals Ritalin. De onderzoekers hebben daarom goede hoop dat L-Tyrosine in de toekomst als alternatief zal gaan dienen.

Laura Steenbergen, cognitief neurowetenschapper van de Universiteit van Amsterdam, is van mening dat deze toepassing op de zaken vooruitloopt. “Een lage dosis kan waarschijnlijk niet zoveel kwaad, maar toch moeten we ons afvragen of het dan wel opweegt tegen de voordelen. Teveel en te vaak is in geen enkel geval goed. Voor de hersenen is een overdosering misschien niet mogelijk, maar het lichaam moet toch moeite doen om de stof af te breken.”

Steenbergen wil dan ook benadrukken dat toepassing dichtbij lijkt, maar dat het nog maar de vraag is hoe deze resultaten zich vertalen naar de echte wereld. “In dit onderzoek zijn zoveel mogelijk variabelen constant gehouden. Hierdoor weten we nog niet wat de effecten van L-Tyrosine zijn in omstandigheden van het dagelijkse leven.”

Dionne CouvéeGeen reacties mogelijk.

artikelen van Dionne Couvée:
‘Je nieuwsgierigheid volgen en doen wat je écht interesseert’
Geheugen verbetert door voedingssupplement