carrousel
Chatten met populaire klasgenoten vermindert alcoholmisbruik

Gesprekken tussen mbo-leerlingen kunnen hun houding tegenover drankmisbruik bijstellen. Dit blijkt uit onderzoek  van communicatiewetenschapper Elroy Boers. Vooral jongeren die goed in de groep liggen, kunnen de positieve kijk op overmatig drinken van hun klasgenoten veranderen.

Dat jongeren veel alcohol nuttigen, is geen geheim. De meerderheid van de mbo-studenten heeft dan ook een positieve houding ten opzichte van alcohol. Boers ontdekte dat onderlinge gesprekken tussen klasgenoten dit alleen maar versterken. Maar het werkt ook andersom. ‘Populaire klasgenoten die een negatieve kijk hebben op alcoholmisbruik kunnen als leider opstaan en hierover in gesprek gaan met hun klasgenoten’, concludeert Boers. Op deze manier zullen uiteindelijk meer klasgenoten het standpunt dat overmatig drinken negatief is overnemen en uitdragen. Dit zal uiteindelijk kunnen leiden tot verandering van hun gedrag.

Beïnvloeders aanwijzen

Wilco Schilthuis, Adviseur Gezondheid en Leefstijl bij GGD Amsterdam, herkent het patroon: ‘Het risico dat populaire jongeren alcoholgebruik promoten is bekend onder de term deviantietraining. Populaire jongeren selecteren die niet de deviantie – ofwel afwijkend gedrag -, maar juist matig alcoholgebruik uitdragen, kan een oplossing zijn.’ Maar ook is Schilthuis kritisch, want het aanwijzen van deze populaire beïnvloeders is lastig. Volgens hem stelt Boers terecht dat nader onderzoek nodig is om te weten wie dit precies kunnen zijn.

Nieuw preventiemiddel

‘Het feit dat de positieve of negatieve richting van een onderling gesprek consistent van invloed is op hoe positief of negatief mbo-studenten zijn over overmatig drinken, laat zien dat je daarop kunt inspelen bij voorkomen van alcoholmisbruik’, aldus Boers. Een nieuw preventiemiddel? Als het aan Boers ligt wel. Al is nog niet geheel duidelijk wat voor invulling dit zal moeten krijgen. ‘Allereerst zullen studenten gestimuleerd worden negatief te praten over alcohol.’

Chatten

Voor zijn onderzoek ging Elroy Boers driemaal tachtig mbo-klassen af. De eerste keer vulden de leerlingen een vragenlijst in over hoe zij tegen alcohol aankijken. Tevens maakten zij een lijst met de populairste klasgenoten. Bij het tweede bezoek, een maand later, werden klasgenoten gekoppeld en chatten ze samen over drank. Bij het laatste weerzien mochten de leerlingen weer dezelfde vragenlijst invullen.

Foto: Watchcaddy (Flickr, CC BY-NC 2.0)

02 - 03 - 2018 |
Femke van Amerongen