Weinig voedselveiligheid in populaire kookboeken

Foto: Highways England (Flickr: CC BY 2.0)
11 - 05 - 2017 ► 16:26Populaire kookboeken bieden lezers maar weinig advies over voedselveiligheid, blijkt uit een studie van North Carolina State University. De onderzoekers analyseerden honderden recepten en kwamen tot de conclusie dat deze vrijwel allemaal slecht of helemaal geen advies geven over voedselveiligheid.

Onderzoekers Chapman en Levine beoordeelden of de recepten de lezer waarschuwden voor kruisbesmetting, maar ook of ze specifieke richtlijnen gaven voor veilige kooktemperaturen van vlees. Volgens Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, zijn deze risico’s ook aanwezig in Nederlandse huishoudens. “40 procent van de 700.000 voedselinfecties per jaar is het gevolg van handelen thuis. Mensen gebruiken bijvoorbeeld geen aparte snijplank voor het snijden van rauw vlees en groenten of bakken het vlees niet goed door.”

Food myths
Van de 1497 recepten die de onderzoekers analyseerden, verwees slechts 8,2 procent naar een veilige kooktemperatuur van vlees. Daartegenover staat dat vrijwel alle recepten ‘subjectieve indicatoren’ geven, waaruit de lezer zou moeten kunnen afleiden of het eten klaar is, zoals referenties naar de kleur of textuur van het voedsel. Deze subjectieve indicatoren zijn vaak onjuist of niet wetenschappelijk ondersteund en worden ook wel ‘food myths’ genoemd. Ook advies om kruisbesmetting te voorkomen komt in de populaire kookboeken vrijwel niet aan de orde.

Aparte snijplank
“En dat terwijl mensen vaak stap voor stap het recept volgen”, meent Van der Vossen. “Als er bij recepten staat aangegeven dat je de groente eerst moet wassen, of dat je een aparte snijplank moet gebruiken voor het rauwe vlees, dan is dat voor mensen een handige reminder om deze tips ook daadwerkelijk op te volgen.”

Veilig eten
Recepten die advies geven over voedselveiligheid kunnen dus een belangrijke rol spelen in het voorkomen van infecties door voedsel. “Het zou mooi zijn als kookboeken, maar ook supermarktbladen die recepten publiceren, standaard voedselveiligheidstips bij het recept zouden plaatsen”, vindt Van der Vossen. “Dan maak je het voor iedereen makkelijk om veilig eten te bereiden.”

KirstenBonGeen reacties mogelijk.

artikelen van KirstenBon:
Trump problematisch voor Amerikaanse identiteit?
Weinig voedselveiligheid in populaire kookboeken
Klare taal spreken