Ook Noordpool niet veilig voor westers plastic

Foto: Nels Israelson (Flickr: CC BY-NC 2.0)
12 - 05 - 2017 ► 08:24In de Groenlandzee en de Barentszzee zijn honderden tonnen plasticafval gevonden. Dit gebied vormt daarmee de zesde drijvende vuilnisbelt ter wereld. Deze ontdekking publiceerde het tijdschrift Science Advances onlangs. De ongeveer 300 miljard kleine stukjes komen vooral uit Europa en de Verenigde Staten.

De acht onderzoekers, onder wie Eric van Sebille van de Universiteit van Utrecht, brachten tijdens hun expeditie van vijf maanden in 2013 het plasticafval in kaart en verzamelden proefmonsters die ze bestudeerden. De studie, die pas net gepubliceerd is, bevestigt wat verschillende computermodellen al hadden voorspeld: de zeestromen vervoeren grote hoeveelheden plastic naar het noorden. De warme Golfstroom, die vanaf de Golf van Mexico richting Europa stroomt, koelt af in de Noordelijke IJszee en zakt daardoor naar beneden. Op deze plekken blijven bergen drijvend plastic achter.

Schadelijk of niet?
De dieren in de omgeving, zoals zeehonden en vogels, eten het plastic op of raken erin verstrikt, wat voor hen dodelijke gevolgen kan hebben. Of het afval voor de mens via de voedselketen ook schadelijk kan zijn, is nog onduidelijk. “Veel plastic deeltjes zijn zo klein dat ze door het darmweefsel van het dier naar zijn organen en cellen kunnen. Daardoor krijgt iedereen die dat beestje eet het ook binnen,” aldus maritiem ecoloog Jan Andries van Franeker, verbonden aan de Universiteit van Wageningen Van Franeker. “Dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee, ook al zijn deze nog niet aangetoond.”

Waardevolle bijdrage
Hoewel het onderzoek verder niet ingaat op de mogelijke schadelijke gevolgen van deze nieuwe drijvende vuilnisbelt, laat het wel overtuigend zien dat westers afval zich ophoopt in kwetsbare gebieden. “De onderzoekers hebben goed werk verricht door te kijken naar wat grotere stukken plastic in plaats van minuscule vezels,” vindt Van Franeker. “Die kleine vezels kunnen overal vandaan komen, er zijn dan te veel variabelen om je claims hard te maken.”

Ilona van der LindenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Ilona van der Linden:
“Modernisering was een gevecht in Nederland”
Ook Noordpool niet veilig voor westers plastic