‘Klimaatverandering zorgt voor meer diabetici’

Foto Pixabay
28 - 04 - 2017 ► 12:57Het aantal mensen met diabetes neemt toe wanneer het warmer wordt, blijkt uit nieuw onderzoek van zes wetenschappers verbonden aan Universiteit Leiden. Zij vergeleken het aantal nieuwe diabetici in verschillende Amerikaanse staten: de buitentemperatuur speelt daarin een grote rol.

De onderzoekers bekeken per Amerikaanse staat de gevallen van diabetes tussen 1996 en 2009. Daarna onderzochten zij de resultaten en keken of er een verband was tussen de buitentemperatuur en het aantal nieuwe gevallen van glucose-intolerantie. De resultaten liegen er niet om: wanneer de buitenlucht 1° Celsius stijgt, komen er in Amerika alleen al 100.000 patiënten bij. In staten waarin het warmer werd, steeg het totaalaantal diabetici.  

Bruin vet
De onderzoekers vinden een verklaring in het bruine vetweefsel. In het menselijk lichaam zijn twee typen vetweefsel aanwezig: wit vetweefsel slaat vetten op, bruin vetweefsel produceert lichaamswarmte door de verbranding van vet en glucose. Wanneer het koud is, wordt het bruine vet actief en verbrandt het vetten uit organen om het lichaam te verwarmen. Die organen hebben zelf ook energie nodig, en nemen daarvoor suiker op uit het bloed. Zo daalt de bloedsuikerwaarde. Wanneer het warm is doen de organen dat niet, en hebben dus meer mensen last van verhoogde bloedsuikerwaarden.

Causaal verband?
Klaas Hoogenberg, internist-endocrinoloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen, is gespecialiseerd in complexe hormoonaandoeningen als diabetes. Hij noemt het onderzoek “een originele observatie, die echter ook op toeval kan berusten.” Hoogenberg: “De toename van diabetes mellitus is al lang geleden door de WHO voorspeld en hangt voornamelijk samen met sociaaleconomische groei.” Hij vergelijkt het onderzoek met het klassieke voorbeeld van een onjuiste causale relatie. In Hamburg kwam de waarneming van ooievaars na de Tweede Wereldoorlog steeds vaker voor. “De geboortes van kinderen namen ook toe, een associatie, maar nog geen causaal verband.” Volgens Hoogenberg komt de stijging van het aantal diabetesgevallen dan ook zeker niet alleen door de warmere buitenlucht, zoals de onderzoekers doen voorkomen.

ivoverseputGeen reacties mogelijk.

artikelen van ivoverseput:
‘Klimaatverandering zorgt voor meer diabetici’
‘Ik wil slaven begrijpen’