“Kinderen horen slechter door rokende moeders”

Foto: Chuck Grimmett (Flickr, CC BY-SA 2.0)
21 - 04 - 2017 ► 07:17Moeders die roken tijdens en na de zwangerschap verhogen mogelijk de kans op gehoorproblemen bij hun kind. Dit blijkt uit een studie op muizen die werd gepubliceerd in het Amerikaanse blad The Journal of Physiology.

Uit de studie blijkt dat de zogenaamde auditieve hersenstam een grotere kans heeft op een afwijkende ontwikkeling bij kinderen die worden blootgesteld aan nicotine tijdens en na de zwangerschap. Dit is het deel in de hersenstam dat een rol speelt bij het analyseren van klank patronen.

Groeiachterstand

Daar blijft het niet bij, want kinderen bij wie dit deel van de hersenstam is beschadigd, hebben óók een grotere kans op het ontwikkelen van leer- en taalproblemen. De wetenschapper achter het onderzoek, Ursula Koch, raadt dan ook aan om kinderen met leerproblemen te laten onderzoeken op eventuele gehoorklachten als de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap.

Frank van Bel, directeur van de afdeling neonatologie aan het Medisch Universitair Centrum te Utrecht, legt uit dat nicotine tijdens en na de zwangerschap niet enkel kan zorgen voor gehoorproblemen. “Als een vrouw rookt tijdens de zwangerschap, tast dit de placenta aan. Deze wordt te licht en veroudert sneller. Dit veroorzaakt een groeiachterstand bij het kind. Waar een normaal kind bijvoorbeeld na 28 weken 1000 gram zou wegen, weegt een kind van een rokende vrouw 700 gram. Dit is gevaarlijk voor de groei van de hersenen en de longen, en veroorzaakt bijvoorbeeld astma, ADHD of in dit geval gehoorschade.”

Moedermelk

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers babymuisjes blootgesteld aan nicotine, zowel vóór de geboorte als erna, via de moedermelk. Bij zwangere vrouwen verandert de samenstelling van de moedermelk ook door de nicotine. Dit hebben de onderzoekers gedaan tot de muisjes drie weken oud waren, wat vergelijkbaar zou moeten zijn met de leeftijd van kinderen die net naar de basisschool gaan.

Tijdens het onderzoeken van de muizenhersenen ontdekten de onderzoekers het volgende: bij de muizen die blootgesteld waren aan nicotine, waren de neuronen die in verbinding staan met het oor inderdaad minder goed in staat om signalen naar de hersenen te sturen dan bij de ‘normale’ muizen. “We moeten er uiteraard rekening mee houden dat wat er voor een muis waar is, niet altijd waar hoeft te zijn voor de mens”, aldus Van Bel. “Daar bedoel ik mee dat het belangrijk is om niet zomaar conclusies te trekken uit onderzoek met muizen. Maar in zijn algemeenheid moeten we er vanuit kunnen gaan dat dergelijke onderzoeken wel kloppen.”

 

roosroosroosGeen reacties mogelijk.

artikelen van roosroosroos:
“We accepteren ADHD minder dan vroeger”
“Kinderen horen slechter door rokende moeders”