‘Ik wil slaven begrijpen’

Slavenhandel in Alexandria (Va.), 1865
28 - 04 - 2017 ► 12:56Historicus Damian Pargas ontving de prestigieuze Vidi-onderzoekssubsidie. Hij oogst internationaal lof met zijn onderzoek naar slaven in 19e-eeuws Amerika. In Beacons of Freedom bestudeert de onderzoeker de groep slaven die hun lot ontvluchtte.

Waarom maakt u van de thema’s migratie en slavernij uw levenswerk?

“Ik kom niet alleen uit een land dat slavernij heeft gekend, de VS, maar ook nog eens uit een deel waar de slavernij bijzonder pijnlijk was. Alexandria, vlakbij Washington, stond centraal in de verschrikkelijke binnenlandse slavenhandel. De grootste slavenhandelaren van het land opereerden daar, als slaaf liep je altijd de kans dat je je hele familie kwijt zou raken en naar Louisiana gestuurd zou worden. Op school was geen aandacht voor de slavernij, pas op mijn veertiende kwam ik erachter welke rol mijn stad hierin vroeger had gespeeld. Slavernij is vrijwel onmogelijk te begrijpen zonder ook gedwongen migratie in acht te nemen, dus het verzoenen van die twee interesses was niet moeilijk.”

Waarin onderscheidt het nieuwe onderzoek zich van uw eerdere werk?

“Dit onderzoek vloeit voort uit eerder werk. Slavery and Forced Migration ging over slaven die gedwongen werden om te verhuizen, vaak over lange afstanden. Mijn huidige studie Beacons of Freedom: Slave Refugees in North America gaat daarentegen over vluchtelingen – slaven die wegliepen en zodoende aan slavernij probeerden te ontsnappen. Ik wil begrijpen waar die vluchtelingen heengingen en hoe ze een leven in vrijheid probeerden op te bouwen.”

In uw onderzoek verplaatst u zich zo goed als mogelijk in de positie van de slaaf. Wat zijn bij deze menselijke benadering uw voornaamste bronnen?

“Historici van de Amerikaanse slavernij hebben veel bronnen tot hun beschikking die het perspectief van de slaaf weergeven, bijvoorbeeld egodocumenten: interviews, verslagen en memoires van voor, tijdens en na de Burgeroorlog. Daarnaast bekijk ik rechtszaken met verslagen van slaven die over hun leven vertellen. Ook advertenties over weggelopen slaven  in zuidelijke kranten bieden veel informatie. Dit alles is een luxe, want voor de meeste andere slavensamenlevingen is veel minder materiaal beschikbaar.”

Uw onderzoek is onder andere vernieuwend omdat het zich richt zich op drie specifieke gradaties van vrijheid. Waren slaven hiervan op de hoogte?

“Slaven waren zich wel degelijk bewust van de verschillen tussen ‘illegale vrijheid’ in de zuidelijke steden en ‘legale vrijheid’ in bijvoorbeeld Canada. Dat zie je aan de stiekeme manier waarop ze onderdoken in zuidelijke steden – ze wisten heel goed dat ze illegaal waren, geen recht hadden om in de stad te wonen en afhankelijk waren van valse papieren en een valse identiteit om rond te komen. Beacons of Freedom laat zien hoe weggelopen slaven in diverse bestemmingen vrijheid van slavernij nastreefden, en in hoeverre ze daarin slaagden.”

ivoverseputGeen reacties mogelijk.

artikelen van ivoverseput:
‘Klimaatverandering zorgt voor meer diabetici’
‘Ik wil slaven begrijpen’