Knuffels in bieb laten kinderen lezen

Foto: Ripperda (Flickr: CC BY 2.0)
31 - 03 - 2017 ► 10:02Kinderen gaan meer lezen als hun knuffels in de bibliotheek logeren. Vier onderzoekers uit Japan hebben bewezen dat er zelfs dagen na de logeerpartij nog een positief effect is.

De onderzoekers van de Okayama University lieten kinderen een maand lang een band opbouwen met de knuffels. Vervolgens lieten ze knuffels logeren in een bibliotheek en maakten hier foto’s van. De volgende dagen lieten ze deze aan de kinderen zien en werd er gemeten hoeveel de kinderen lazen. Het aantal lezende kinderen bleek toe te nemen.

Voorlezen

“We wilden weten of er een effect was en of dit blijvend zou zijn”, aldus onderzoeker Yoshihirio Ozakia. “Verrassend genoeg waren de kinderen niet alleen meer geïnteresseerd in boeken, maar gingen ze ook aan hun knuffels voorlezen. Iets wat ze voorheen niet deden. Wij hadden dit dan ook niet verwacht.” Na drie dagen waren de effecten bijna geheel weg. Totdat de kinderen een maand later weer aan de logeerpartij herinnerd werden. Na de herinnering waren er weer drie dagen veranderingen te zien die vervolgens weer verdwenen.

Imiteren

Volgens Judith Stoep, werkzaam aan de Radboud Universiteit als docent en onderzoeker op het gebied van Pedagogische Wetenschappen & Onderwijskunde, bevestigt dit onderzoek het belang voorlezen aan knuffels. “We weten dat kinderen die zelf nog niet kunnen lezen maar wel worden voorgelezen, verhalen voorlezen aan hun knuffels die zij zelf al vaak hebben gehoord. Ze lezen in hun eigen taal de knuffels voor en imiteren ouders en leerkrachten.” Zo doen de kinderen al veel actieve kennis op die de ze bij het echte lezen kunnen gebruiken. “Als de kinderen zelf voorlezen en een verhaal bediscussiëren, gaat de woordenschat omhoog en groeit de taalvaardigheid in het algemeen.”

Leonie VeenstraGeen reacties mogelijk.

artikelen van Leonie Veenstra:
Onverwachte auteur Wilhelmus
Knuffels in bieb laten kinderen lezen