Alternatieve studeerpil lijkt placebo

Foto: Steven Worster (Flickr: CC BY-ND 2.0)
31 - 03 - 2017 ► 10:14Twee studenten uit Utrecht hebben een nieuwe studeerpil ontwikkeld: de Study Buddy. Deze pil moet koffie, energiedrankjes en Ritalin gaan vervangen. Uitvinders Gerben Houwers en Wimme Klaver noemen de studeerpil een gezonde en legale variant voor onder andere Ritalin. Toch blijkt er geen wetenschappelijk bewijs te zijn dat de Study Buddy de leercapaciteiten bevordert.

Volgens Houwers (student Business Administration) en Klaver (student Psychologie) zorgt de Study Buddy voor betere concentratie, een beter leervermogen, stressverlaging, mentale rust en verbetering van algemene hersenfuncties. De ingrediënten die hiervoor zorgen, zijn onder andere cafeïne, vitamines B12, B6, D3 en theanine, die zorgt voor een kalmerende werking.

Twijfelachtig

Marcel Bouvy, farmacoloog en hoogleraar aan Universiteit Utrecht, heeft grote twijfels bij de pil. ‘‘Er zijn hoogstens mechanistische argumenten voor de samenstelling’’, legt hij uit. ‘‘Daar bedoel ik mee dat je je kan voorstellen dat het middel effect zou kunnen hebben, op basis van de wijze van het functioneren van de afzonderlijke stoffen.’’ Volgens Bouvy is dit ook twijfelachtig: ‘‘Bij veel van deze stoffen is nog nooit aangetoond dat zij de leercapaciteiten van de gezonde mens bevorderen.’’

Rust, reinheid en regelmaat

De ingrediënten zijn volgens de website van Study Buddy wetenschappelijk dubbelblind onderzocht. Dit betekent dat het onderzoek werkt met placebo’s. Zowel de onderzoeker, als de proefpersoon weet niet of zij de placebo of het echte product testen. Of de pil zelf dubbelblind is onderzocht, is echter niet bekend. Bouvy stelt dat de individuele ingrediënten ‘‘geen enkel geaccepteerd wetenschappelijk bewijs’’ zijn voor de werking van de Study Buddy. ‘‘Persoonlijk zou ik zeggen: zorg voor rust, reinheid en regelmaat. Slaap voldoende, drink niet te veel alcohol en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dat gaat de studenten meer helpen dan de Study Buddy.’’

Placebo-effect

Op de website van Study Buddy zijn positieve reacties te lezen over het gebruik van de pil. Gebruikers ervaren een ‘optimale focus’ en ‘hebben meer zin om te studeren’. Bouvy geeft aan dat veel gebruikers van mening zullen zijn dat de Study Buddy hen helpt: ‘‘Vermoedelijk zal het placebo-effect groot zijn.’’ Dan blijft de vraag of het schadelijk is: ‘‘Waarschijnlijk minder schadelijk dan het gebruik van Ritalin.’’ De farmacoloog geeft verder aan dat het niet duidelijk is wat de effecten zijn van de Study Buddy op lange termijn. ‘‘Of het helemaal veilig is, durf ik niet te zeggen.’’

anneloesschohausGeen reacties mogelijk.

artikelen van anneloesschohaus:
Alternatieve studeerpil lijkt placebo
”De journalistiek zullen wij niet kwijtraken”