Schaatsers nóg sneller dankzij data-analyses

Foto: KamiPhuc (Flickr: CC BY 2.0)
24 - 06 - 2016 ► 07:27Schaatsers kunnen mogelijk nog harder wanneer zij hun trainingen optimaliseren. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam. Aan de hand van training- en wedstrijdgegevens onderzoeken zij hoe schaatsers hun prestaties kunnen verbeteren.

Vanuit het Sport Data Centrum in Leiden werken de wetenschappers samen met het LottoNL-Jumbo-schaatsteam van coach Jac Orie. Hier nemen ze de trainingsschema’s en wedstrijduitslagen van onder andere schaatsers Kjeld Nuis en Jan Smeekens onder de loep. Op deze manier willen de onderzoekers meer te weten komen over de invloed van voorbereiding op de wedstrijduitslagen. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat zij te veel duurtraining doen, met mogelijk langzamere tijden tot gevolg.


Finetunen
Voor dit onderzoek verzamelde Orie sinds 2000 data van al zijn schaatsers. ‘Maar die zijn nooit zo intensief geanalyseerd als nu gedaan is’, laat woordvoerder van het schaatsteam Tim Senden weten. ‘De resultaten worden zeker meegenomen in de opbouw van trainingen. Jac gaat nu kijken hoe het strookt met de praktijk en op die manier hoopt hij zijn trainingsschema’s nog beter te kunnen finetunen.’

Maar volgens Senden blijkt uit het onderzoek dat er al veel goeds gebeurt. ‘Er is juist gezocht naar het verschil van 1 à 2 procent, waar met kleine aanpassingen zaken kunnen worden verbeterd.’

Onzekerheid
Hoewel de eerste fase van het onderzoek afgerond is, zijn de wetenschappers nog niet klaar met het project. Onderzoeker Arno Knobbe: ‘We hopen nog beter te snappen welke factoren van invloed zijn op de uitslagen. De verbanden zijn statistisch niet heel krachtig, zodat er nog steeds een vrij grote onzekerheid zit in de uitslagen.’ Volgens hem kan dit komen door aspecten van de training die ze nu nog niet meenemen in de analyses, of door andere factoren, zoals slaap en voeding.

Als het aan de onderzoeker ligt, blijven ze zeker samenwerken met de schaatsploeg. ‘Er worden al plannen gemaakt voor verdere analyses van mensen van wie we tot voor kort niet voldoende data hadden verzameld, zoals Sven Kramer, die pas twee jaar bij de ploeg zit.’

Wanneer er een einde aan het gehele onderzoek komt, is niet bekend.

vgeenenGeen reacties mogelijk.

artikelen van vgeenen:
Schaatsers nóg sneller dankzij data-analyses
Dark web: de rechterhand van terrorisme
Verkiezingsdebat: ‘Journalist gaat zelden confrontatie aan’