App helpt gebruiker rolstoel langs obstakels

Foto: makeitsomarketing (CC Public Domain, Pixabay)
04 - 04 - 2016 ► 13:06Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen een smartphone-applicatie die rolstoelgebruikers helpt om obstakels en slechte wegen te ontwijken. De app brengt de toegankelijkheid, geschiktheid en kwaliteit van gebouwen, wegen en paden in kaart voor mensen in een rolstoel.

Op dit moment is deze rolstoelvriendelijke app nog in ontwikkeling. Als eerste werken de Twentse onderzoekers aan een kaart die rolstoelveilige routes uitstippelt voor de hele campus van de Universiteit Twente.

Over de werking van de app zegt hoogleraar aan de Universiteit Twente Paul Havinga: “De smartphone combineert eigenlijk twee functies: die van meetinstrument en wegenkaart via Google Maps. Hoe vaker iemand met de app over een bepaalde weg komt, hoe nauwkeuriger de gegevens over mogelijke obstakels worden.”

De telefoon, die standaard is uitgerust met GPS, kompas en versnellingsmetingsmeters, meet trillingen en hoekveranderingen van de rolstoel. Met behulp van de app kunnen deze gegevens worden opgeslagen, verwerkt en gedeeld. In de toekomst kan de app als een soort TomTom de beste route zonder obstakels aangeven voor rolstoelgebruikers.

Enthousiasme
Margreet Roemeling van Stichting Voorall, belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, is enthousiast over het idee achter de app: “Voorall verwacht dat er zeker vraag is naar de applicatie zodra deze te downloaden is. In de eigen buurt kent men vaak alle hobbels en kuilen op de route. Deze applicatie stimuleert en vergemakkelijkt juist het verkennen van nieuwe gebieden door de rolstoelgebruiker.”

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de applicatie te gebruiken is voor een groter publiek.

Michael RizkallaGeen reacties mogelijk.

artikelen van Michael Rizkalla:
‘Dagelijkse zondes hebben groter effect dan fraude’
App helpt gebruiker rolstoel langs obstakels