Kinderexpertise belangrijk in ontwerpproces

Foto: Unsplash (Pixabay, CC0)
20 - 04 - 2016 ► 10:44Kinderen spelen een waardevolle rol bij het ontwerpen van producten uit hun belevingswereld. Dat blijkt uit onderzoek van Fenne van Doorn, die hier onlangs op promoveerde aan de Technische Universiteit Delft. 

Bij Van Doorns onderzoek waren 160 kinderen betrokken in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Zij hielden interviews met hun eigen sociale netwerk over een ontwerpproject dat bedoeld is voor kinderen, zoals de bouw van een speeltoestel of het opzetten van een familietour in het Rijksmuseum.

Tijdens deze gesprekken kregen de kinderen  feedback van hun leeftijdsgenoten over het te ontwerpen product. Bovendien deelden de jonge co-onderzoekers informatie uit eigen ervaringen. Zo kwam Van Doorn erachter welke behoeftes kinderen hebben bij het het ontwerp van een product.

Opnameapparatuur
De interviews leverden rijke data op. De kinderen beseften namelijk goed welke informatie de hoofdonderzoeker wilde hebben. Van Doorn: ‘Doordat ze hun vriendjes goed kennen, kunnen ze vragen stellen waarop ze het antwoord al weten, maar die wel relevant zijn voor het onderzoek.’

De kinderen leerden zelf ook veel van het onderzoek. De opnameapparatuur die ze meekregen, versterkte hun verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie om mee te doen. Bovendien konden de jonge onderzoekers elkaar helpen, wanneer ze met verschillende leeftijdsgroepen samenwerkten. 

Creatieve denkkracht
Marieke Beckerman, docent Education and Child Studies aan de Universiteit Leiden, vindt het goed dat kinderen betrokken worden bij ontwerpprojecten: ‘De fantasie van kinderen is meer onbevangen dan die van volwassenen. Volwassenen worden eerder beperkt door hun ratio, zoals de uitvoerbaarheid van het project en de kosten die erbij komen kijken. De creatieve denkkracht van kinderen levert dan vast een heleboel inspiratie op voor ontwerpers.’ 

Van Doorn hoopt in de toekomst meer verandering te zien, wat betreft de bijdrage van kinderen: ´Kinderen worden vaak niet betrokken bij projecten vanwege hun eigen expertise, hoe het is om kind te zijn. Hopelijk gaat dat meer gebeuren en dat is waar mijn onderzoek een klein aandeel in heeft.´

Dominique HofmanGeen reacties mogelijk.

artikelen van Dominique Hofman:
Kinderexpertise belangrijk in ontwerpproces
De een is hoogsensitief, de ander gewoon gevoelig
‘Jonge managers worden niet serieus genomen’