Zwangerschapsstatistiek in 3 minuten uitgelegd

18 - 03 - 2016 ► 07:50Medisch statisticus Nan van Geloven heeft de Leidse voorrondes van de wetenschappelijke pitch-talentenjacht FameLab gewonnen. In drie minuten gaf ze een wervelende pitch over het belang van haar onderzoek. “Ik vind het belangrijk om goed uit te kunnen leggen wat ik doe en bereik met dat belastinggeld.”

Wat is Famelab precies?

Famelab is een wedstrijd waarin jonge wetenschappers uitgedaagd worden om in drie minuten, 180 seconden exact, hun onderzoek uit de doeken te doen in termen die begrijpelijk zijn voor iedereen. Je moet de jury overtuigen van het belang van jouw onderzoek. De wedstrijd is ooit in Engeland begonnen. Inmiddels wordt hij in 30 landen georganiseerd; deze winnaars strijden dan weer tegen elkaar in een internationale finale in Engeland.”

Waarom wilde u meedoen aan deze wetenschappelijke talentenjacht?

“In mijn vakgebied, de statistiek, moet ik vaak dingen uitleggen. Ook dokters vinden statistiek vaak moeilijk te begrijpen. Ik vind het daarom interessant om te leren hoe je dat uitleggen zo doet, dat de materie voor iemand gaat leven. Als je meedoet aan Famelab, krijg je training in ‘wetenschapscommunicatie’; dat was voor mij de belangrijkste motivatie. En nu ik de voorrondes gewonnen heb, mag ik nog eens op tweedaagse masterclass. Zo kan ik beter uitleggen wat ik voor de maatschappij kan betekenen.”

Hoe gaat de voorbereiding voor zo’n presentatie dan?

“Ik verwachtte eigenlijk dat ik na een hele dag training wel klaar zou zijn met de voorbereidingen voor een praatje van maar drie minuten. Maar dat viel wel heel erg tegen. Het bleek erg nauw te luisteren met wat je wel en niet vertelt in zo’n korte tijd. Hoe houd je het boeiend zonder onbegrijpelijk te worden? Na die masterclass had ik nog één weekend voor de wedstrijd en daarin heb ik mijn verhaal tot in den treure herhaald voor mijn twee jonge kinderen. Haha, zij hadden daar natuurlijk totaal geen interesse in, maar daardoor kreeg ik mijn verhaal wel steeds beter op de rit.”

Dus, wat voor onderzoek doet u?

“Gynaecologen zien vaak paren bij wie het niet lukt om zwanger te worden. Als er dan geen biologische oorzaak is, maken zij een kansberekening van de mogelijkheid dat het toch nog lukt. Tot voor kort was het echter niet mogelijk deze kans op verschillende momenten te berekenen. Met mijn team heb ik nu een wiskundig model ontworpen waarmee dat soort voorspellingen door de tijd heen gedaan kunnen worden. Wij kunnen de zwangerschapskansen na bijvoorbeeld een half jaar proberen voor zo’n paar dus bijstellen.”

U heeft ook in de consultancy gewerkt. Wat vindt u er zo leuk aan om ‘wetenschapper’ te zijn?

“In mijn werk als medisch statisticus geef ik, net als consultants, veel advies, alleen ik geef het aan dokters. Met statistische methodes kan ik praktische problemen waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden helpen oplossen. Ik wilde altijd al iets met mijn wiskundige kennis doen in de zorg, maar werkte in mijn eerdere baan vooral aan de bedrijfsmatige kant van zorgprocessen. Nu gaat het echt om de zorg zelf, om patiënten, en of het goed met ze gaat. Dat vind ik eigenlijk veel interessanter.”

Foto: screenshot videoverslag prijsuitreiking Famelab, Universiteit Leiden

 

 

 

rosaGeen reacties mogelijk.

artikelen van rosa:
Geheimen diepzee steeds makkelijker ontrafeld
Zwangerschapsstatistiek in 3 minuten uitgelegd