Knuffelziekenhuis verkleint doktersangst

Uiteindelijk worden alle knuffels natuurlijk weer helemaal beter (Foto: Maastricht UMC+)
24 - 03 - 2016 ► 11:22Met je knuffel naar de dokter, dat kan in het Teddy Bear Hospital, elk jaar op alle acht medische faculteiten. Zo maken basisschoolkinderen spelenderwijs kennis met de gezondheidszorg. Jody Jetten is tweedejaarsstudent Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van het Teddy Bear Hospital daar, een initiatief van IFMSA-Maastricht. De dienst van de berendokters zit er net weer op. “Heel veel kinderen zeggen nu dat ze later ook dokter willen worden.”

Wat gebeurt er in het Teddy Bear Hospital?
“Bij de dokter wordt een ‘anamnese’ gehouden, een kort onderzoekje om te kijken wat er aan de hand kan zijn. We hebben twee operatiekamers, een hart- en vaatcentrum, twee gipskamers, een röntgenafdeling, een apotheek en een laboratorium. Het is afhankelijk van de klachten van de knuffel waar de kinderen naartoe gaan. Er staat echte apparatuur, zoals een lichtbak om röntgenfoto’s tegenaan te houden. Het zijn wel allemaal foto’s van een beer, maar de kinderen zijn vaak zo enthousiast dat ze dat helemaal niet doorhebben. Daarna mogen de kinderen bijvoorbeeld een verbandje aanbrengen. Als de knuffel weer helemaal beter is, krijgen de kinderen een diploma en gaan ze door naar het volgende onderdeel: de wachtkamer. Daar horen ze een verhaaltje over een meisje dat bang is voor een prikje en ze zien slides van bijvoorbeeld een ambulance, een stethoscoop en een reflexhamer. Tot slot komt een student in zo’n groot berenpak. Als die naar binnen komt zijn alle kinderen altijd mega-enthousiast.”

Hoe worden de deelnemers voorbereid?
“De scholen krijgen een lesprogramma en de ouders krijgen van tevoren informatie via de mail, we leggen ze precies uit wat er gaat gebeuren. En tijdens het programma zijn de ouders en de leraren ook op de etage aanwezig. De laatste vijf minuten mogen ze rondlopen, zodat ze alles kunnen zien. Dat is belangrijk, zodat ze er later over kunnen napraten. De studenten van  de medische studies mogen zich opgeven als berendokter. Twee weken van tevoren krijgen ze een berendokteropleiding en voordat ze aan hun dienst beginnen, krijgen ze een rondleiding door het berenziekenhuis. De kinderen mogen zelf bedenken wat hun knuffel mankeert en moeten daarin hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Daar bereiden wij de studenten  op voor. Vaak projecteren kinderen hun eigen pijntjes op de knuffel. Veel knuffels hebben buikpijn of zijn van de fiets gevallen.”

Wat is het doel van het berenziekenhuis?
“Het is voornamelijk om de angst voor ziek zijn en witte jassen weg te nemen.  We proberen uiteraard om de gezondheidszorg op deze manier aantrekkelijker te maken. En de studenten bieden we op deze manier een extra kans om te leren omgaan met kinderen. Daarnaast proberen we ook zeer zeker de educatieve waarde te verhogen. Dit jaar hadden we ook Mad Science in het laboratorium staan. Mad Science geeft techniek- en wetenschapslessen op basisscholen en zo promoten ze de wetenschap bij kinderen. Het was een heel groot succes, het was heel druk in het lab.”

Kristien de RuiterGeen reacties mogelijk.

artikelen van Kristien de Ruiter:
Knuffelziekenhuis verkleint doktersangst
Vrouwelijke docent krijgt slechtere evaluatie