“Verslaan van IS moet van binnenuit komen”

Bart Schuuman (foto: Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme) CC BY-NC-ND 4.0
04 - 03 - 2015 ► 14:38Terreur van de Islamitische Staat haalt regelmatig het nieuws, maar je hoort de laatste tijd weinig over de internationale strijd tegen IS. Zijn de huidige inspanningen genoeg of is meer actie noodzakelijk? Een interview met Bart Schuurman, onderzoeker van jihadistisch terrorisme aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden.

Werken de inspanningen tegen IS voldoende?

Het resultaat is moeilijk te duiden. De overwinning in Kobani was belangrijk, maar met één slag win je de oorlog niet. Ik denk dat we met uitspraken in de media heel voorzichtig moeten zijn, het is een conflict dat zich lang zal voortslepen.

Het verslaan van de groepering moet van binnenuit komen. IS is een coalitie waar allerlei lokale partijen als gelegenheidspartner aan deelnemen omdat ze bepaalde wensen delen. Stel, die doelen worden behaald en ze gaan kritischer naar elkaar kijken, dan kan een interne machtsstrijd uitbreken. Simpel gezegd, ik kan me niet voorstellen dat de meeste mensen in Irak onder zo’n middeleeuws regime willen leven.

Daarnaast is het belangrijk dat IS ook militair gezien tegenslagen worden toebedeeld, want IS drijft op het imago dat ze winnen. Voor het moreel van de troepen, het imago naar buiten en de aantrekkingskracht voor externe individuen is het belangrijk dat IS kan zeggen ‘we hebben weer gewonnen’. Als hun imago van militaire macht herhaaldelijk op de proef wordt gesteld en het militair slechter gaat, vermoed ik dat hun aantrekkingskracht vermindert.

Kunnen de tegenstanders van IS een actievere rol spelen door te onderhandelen?

IS heeft zich weinig bereid getoond om een serieuze gesprekspartner te worden. Dat zag je bij de Jordaanse piloot die na onderhandelingen alsnog werd vermoord. Het gevaar is wel dat ze daar hun hand een beetje mee overspelen. In Jordanië waren ze gestopt met luchtaanvallen omdat er intern veel kritiek was op dat beleid, maar door de moord op de piloot is het land weer sterker verenigd tegen IS. Er komt meer kritiek op ze, ook uit de meer fundamentalistische Islamitische hoek.

Zorgt het succes van IS ervoor dat het aantal terroristische organisaties zal toenemen?

Wat je ziet zijn lokale vertakkingen die lijken op te komen, die onder de IS-vlag opereren. Dan krijg je een situatie als Al-Qaeda: het oorspronkelijke Al-Qaeda van Bin Laden kreeg een soort ‘franchises’, bijvoorbeeld Al-Qaeda op het Arabisch schiereiland of Al-Qaeda in de Maghreb. IS meldde al dat ze verschillende provincies in hun kalifaat hebben aangemerkt, zo kunnen zij gelijkgestemde groeperingen in zekere zin inlijven.

Denk je dat IS er gaat komen met het kalifaat?

Dat hele kalifaat lijkt me een volslagen utopisch verhaal dat niet gaat lukken. Maar we zien dat ze controle hebben over aanzienlijke delen van Irak, Syrië en dadelijk misschien ook in Libië en andere staten in Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Ik denk dat de situatie heel onstabiel blijft en dat veel mensen daar onder zullen lijden, vooral ter plaatse.

ANDitzelGeen reacties mogelijk.

artikelen van ANDitzel:
Hierbij verbind ik u tot terroristische broeders
Dementie: zelfredzamer door bewegen
“Verslaan van IS moet van binnenuit komen”