Handen snuffelen

Foto: Flickr, Aaron Gilson (CC-BY-NC-ND 2.0)
16 - 03 - 2015 ► 08:18Handen schudden blijkt niet alleen maar een begroeting. Via een handdruk geven en ontvangen we discreet chemische signalen. Dit blijkt uit onderzoek van Israëlische neurobiologen aan het Weizmann Institute of Science. Een reeks experimenten toont aan dat mensen wel twee keer zo vaak aan hun handen ruiken na het handen schudden.

Bij het onderzoek waren 271 proefpersonen betrokken. Zij moesten elkaar groeten met of zonder handdruk, en werden daarbij gefilmd met een verborgen camera. Na de begroeting hielden de participanten 22 procent van de tijd hun hand vlakbij hun neus. Via luchtstroommeters konden de neurobiologen aantonen dat zij niet zomaar hun gezicht aanraakten, maar ook echt aan de hand roken en dus de chemische signalen opvingen die de ander had achtergelaten.

Chemische signalen
De Israëlische onderzoekers speculeren dat de geuruitwisseling bij het handen schudden wellicht zelfs de oorspronkelijke reden zou zijn geweest voor de mens om het als begroetingswijze te gebruiken. De chemische signalen van de ander geven namelijk inzicht in hun emotionele huishouding en dus in de sociale situatie.

Opvallend aan het onderzoek is het verschil tussen de geslachten. Wanneer mensen van hetzelfde geslacht elkaar de hand schudden, roken zij vaker aan de rechterhand. Was het echter een begroeting tussen man en vrouw, dan werd er meer aan de linkerhand geroken. De neurobiologen denken dat dit verschil komt doordat mensen zich graag met geslachtsgenoten vergelijken.

Dominantie
Etholoog Frans van de Waal ziet iets soortgelijks bij mensapen: “Bij primaten is het niet ongewoon om geursporen van de ander op te nemen. Chimpanseemannetjes inspecteren bijvoorbeeld vaak de plek waar een ander mannetje recentelijk heeft gezeten door eraan te ruiken.” Dit doen ze echter niet om te achterhalen wie er heeft gezeten, want ze kennen de andere mannetjes al. De Waal denkt dat ze door middel van geursporen informatie verzamelen over het zelfvertrouwen van de potentiële rivalen: “Was hij bijvoorbeeld bang of niet?”

Matthijs Schilder, onderzoeker in de gedragskliniek van Universiteit Utrecht,  beaamt dit als een mogelijke verklaring: “Naast het checken van de seksuele toestand van de ander zullen geursporen ook informatie bevatten over de dominantie. Is het dier bijvoorbeeld jonger of heeft het meer proteïnen? Wat is zijn hormoonbalans?” Bij mensen is het dus niet heel anders: handen schudden blijkt een discrete manier om elkaar chemisch te keuren.

 

Lotte KoppenradeGeen reacties mogelijk.