Dementie: zelfredzamer door bewegen

Oudere deelnemer bij de Kustmarathon (foto: Natascha Ditzel) CC BY-NC-ND 4.0
04 - 03 - 2015 ► 15:02Drie keer per week matig-intensief trainen verbetert de uitvoering van dagelijkse handelingen zoals wassen, eten en boodschappen doen. Ook bij ouderen met dementie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van psycholoog Gerwin Blankevoort. Hij onderzocht de relatie tussen fysiek en cognitief functioneren bij ouderen met en zonder dementie.

Blankevoort deed onderzoek onder 220 ouderen zonder en 58 ouderen met dementie. “Uit eerdere studies blijkt dat mensen die lichamelijk actief waren gemiddeld later last krijgen van cognitieve problemen”, aldus Blankevoort. Ook volgens Marcel Olde Rikkert, hoofd van het Radboud Alzheimer Centrum, is er zeker een verband, maar moet genuanceerd worden hoe sterk dat is. Bewegen is dus geen ‘cure’ tegen dementie, maar kan wel het proces wat vertragen.

Zelfredzaamheid

Naast een verbetering van cognitie constateerde Blankevoort ook een verbetering van fysieke functies – spierkracht, balans en uithoudingsvermogen. “Deze capaciteiten hebben ze nodig voor de algemene dagelijkse levensverrichtingen.” Het helpt ouderen dus langer zelfstandig te blijven, maar Blankevoort gaat verder dan dat. “Uit onderzoek van neurowetenschapper Liu-Ambrose blijkt dat meer bewegen niet alleen leidt tot fysieke verbetering, maar ook van de executieve functies.” Dit zijn bijvoorbeeld planning en concentratievermogen. Beweging heeft dus een positief effect op de zelfredzaamheid.

Blankevoort schrijft in zijn onderzoek een één uur durende training voor, waarbij de intensiviteit afhankelijk is van de leeftijd. “De training was het meest effectief wanneer deze drie maanden drie keer per week werd gevolgd.” Maar Blankevoort zegt dat er meer onderzoek nodig is. Olde Rikkert bevestigt dit: “Er zijn aanwijzingen dat een minder intensieve training ook werkt, mogelijk zou een minder zittende leefstijl hanteren al genoeg zijn. Daarnaast zijn er ook studies die laten zien dat heel korte en nog intensievere inspanning werkt.” Blankevoort concludeert: “Bewegen is goed in alle leeftijdsgroepen. Er is geen eind of stopmoment.”

Bloedtoevoer hersenen

Op welke manier kan training je cognitief functioneren verbeteren? Beide experts geven aan dat hier nog veel onderzoek naar wordt gedaan, maar er zijn aanwijzingen. “Bewegen leidt tot een verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen, hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd”, legt Blankevoort uit. Maar die bloedtoevoer speelt nog een rol: “De functie van de hersenen is erg afhankelijk van goede bloedvoorziening naar het brein. Lichamelijke beweging helpt via de vaatstatus mee aan het intact houden van het brein”, volgens Olde Rikkert.

ANDitzelGeen reacties mogelijk.

artikelen van ANDitzel:
Hierbij verbind ik u tot terroristische broeders
Dementie: zelfredzamer door bewegen
“Verslaan van IS moet van binnenuit komen”