Biodiesel uit een rubberboom

Foto: Ravenblack 7575 (CC BY-NC-ND)
04 - 03 - 2015 ► 15:24Uit de zaden van een rubberboom is olie te winnen. Deze olie zou kunnen worden omgezet in biodiesel of bioplastic. Ook zouden boeren in Indonesië deze olie kunnen gebruiken om hun eigen stroom op te wekken. Dit concludeert Yusuf Abduh, die op 27 februari promoveerde aan de afdeling Chemische Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

De zaden van de rubberboom blijven vaak als restafval liggen of worden gebruikt als veevoer. De bomen produceren een tot twee keer per jaar zaden. Abduh heeft de zaden in een schroefpers getest onder verschillende condities voor het winnen van olie. Het restant van de noot, de perskoek, wordt gebruikt als veevoer. Zo wordt al het materiaal van de rubberboom gebruikt.

Dieselprijs

Uiteindelijk wist Abduh de olie en ethanol met een katalysator in een reactievat om te zetten in biodiesel en het bijproduct glycerol, een weekmaker voor kunststoffen. Uit grove berekeningen concludeerde hij dat de productie van de olie ongeveer 43 eurocent per liter zou kosten: vergelijkbaar met de gesubsidieerde dieselprijs in Jakarta. Abduhs promotor Erik Heeres licht toe: “Dat is een vrij ruwe, economische berekening. Maar dat geeft wel aan dat als de prijs iets hoger was geweest, het geen zoden aan de dijk had gezet.”

Olieprobleem

Het onderzoek naar rubberolie is volgens Heeres vooral relevant op kleine schaal: “Als je jezelf afvraagt wat deze olie Indonesië echt kan opbrengen en kijkt naar de schaal waarop de olie van de rubberzaadjes kan worden gebruikt, is die zeker te klein.” Ook Simon Kalf, voorzitter van Stichting Peakoil Nederland, ziet rubberolie nog niet het wereldwijde olieprobleem oplossen: “Er zijn al veel te weinig rubberbomen om rubberbanden van te maken, dus in hoeverre gaat dit op grote schaal toegepast kunnen worden?”

Voor nu is de rubberolie voornamelijk interessant voor kleine rubberboeren. Ook zonder de olie om te zetten in biodiesel, kan deze gebruikt worden voor het opwekken van stroom. Daarnaast concurreert olie uit rubberzaden, in tegenstelling tot palmolie, niet met de voedselindustrie. Heeres: “Ik denk dat de olie voornamelijk lokale rubberboeren kan helpen. Ik dacht altijd dat in Indonesië grote bedrijven eigenaar waren van rubberplantages, maar het blijkt dat 70 procent van de plantages in handen is van kleine boeren. Voor hen zou het leuk zijn als we de olie kunnen gebruiken voor lokale elektriciteitsontwikkeling.”

Het onderzoek van Abduh maakt deel uit van ‘Agriculture beyond food’, een groter onderzoeksproject naar bioraffinage, onder leiding van Erik Heeres.

Joline CramerGeen reacties mogelijk.

artikelen van Joline Cramer:
Rechtspraak: met lege handen door overspel
Biodiesel uit een rubberboom
”Dialectwoordenschat is een extraatje”