Van lab tot doek: de schone kunsten van de natuur

Illustratie: Jennifer Steen Booher www.jenniferbooher.com
01 - 05 - 2014 ► 13:26Waarom worden roofdieren bang van de felgele kleur van een wesp? En hoe komt het dat wij in de vleugels van een vlinder zoveel verschillende kleuren kunnen zien? De weblog Bioephemera.com zoekt naar antwoorden op deze vragen, waarbij grenzen tussen schoonheid en logica even lijken te vervagen.

De biologe Jessica Palmer heeft haar blog op een bijzondere manier aangepakt: in een ‘verhaal’ gedeelte en een ‘kunst’ gedeelte. Klik op het tabblad ‘art’ en er komt een ware kunstgalerie tevoorschijn. Zeer gedetailleerde waterverfschilderijen van insecten, zeedieren en vogels. Op het eerste gezicht lijken deze plaatjes enkel een lust voor het oog te zijn – maar er blijkt meer achter te zitten.

De verhalen erachter

Een klik op de linkjes onder een van deze schilderingen brengt ons op verschillende verhalen over natuur en wetenschap waar deze plaatjes door zijn geïnspireerd. Hier worden allerlei feitjes uitgelegd over de kleuren en vormen van deze dieren en blijkt er een logisch verhaal achter hun verschijning verborgen te zitten.

Opnieuw verwonderen

Opeens lijkt het niet zo vreemd dat er in de natuur geen strenge scheiding is tussen logica en schoonheid. Toch zijn veel biologen alleen maar bezig met logica en objectiviteit tijdens hun onderzoek, terwijl zij eigenlijk zoveel mooie dingen uit de natuur bestuderen. Jessica Palmer verbaast zich erover dat veel van deze biologen ooit begonnen aan hun studie met hun ‘verwondering voor de natuur’ en deze passie later helemaal zijn kwijtgeraakt.

Het doel van Bioephemera.com? “Het bijzondere gevoel van verwondering en verrassing terugvinden dat ons biologen ooit van ons vak heeft doen houden,” aldus Parker. Het resultaat is een unieke blog dat de lezers nieuwe inzichten kan bieden over kunst en wetenschap – die misschien toch niet zo ver van elkaar vandaan liggen.

Lisanne KleinjanGeen reacties mogelijk.

artikelen van Lisanne Kleinjan:
Van lab tot doek: de schone kunsten van de natuur
“Sociale ouderen zijn gezonde ouderen”
Platworm knabbelt aan het koraalrif
Een blik van vertrouwen? De psychologie achter cornflakesdozen