“Sociale ouderen zijn gezonde ouderen”

David van Bodegom
01 - 05 - 2014 ► 13:24



Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Bij kinderen is dit al zo: eten je vriendjes een ijsje, dan wil je er zelf ook een. Slechte gewoontes zijn op deze manier makkelijk over te nemen. Maar David van Bodegom, wetenschapper van het Leyden Academy on Vitality and Ageing, vreest dat ook oude mensen sterk te beïnvloeden zijn door hun omgeving. In zijn nieuwe project ‘Fit Watchers’ onderzoekt hij hoe de omgeving ook van goede invloed kan zijn op de leefwijze van ouderen.

Wanneer is dit onderzoek van start gegaan?

“Toevallig heb ik gisteren bij de Europese Unie een onderzoeksvoorstel ingediend en over vijf maanden hoor ik of het project doorgaat. Dit nieuwe project heet ‘Fit Watchers’. Met een internationaal team van specialisten gaan we manieren bedenken om ouderen in onze samenleving zo lang mogelijk fit te houden. Eerder stond bij het programma ‘Weight Watchers’ afvallen centraal. Maar bij ‘Fit Watchers’ gaat het niet om je gewicht, maar of je nog fit bent voor je leeftijd. Fit zijn kan van grote invloed zijn op de manier waarop mensen verouderen.”

Maar wanneer zijn mensen dan ‘fit’ en wat voor invloed heeft dit op onze gezondheid?

“Mensen zijn fit wanneer zij genoeg bewegen op een dag. Genoeg bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is van groot belang voor onze gezondheid. Veel mensen weten niet dat bewegen belangrijker is om gezond te blijven dan bewust eten. Zo is uit onderzoek gebleken dat dikke mensen die fit zijn over het algemeen gezonder zijn dan dunne mensen die niet fit zijn. Helaas is onze maatschappij er zo op ingericht dat wij eigenlijk de hele dag zitten: overdag zitten wij op ons werk, vervolgens zitten wij in de trein en thuis zitten wij weer voor de tv. Maar wanneer we ouder worden gaat deze manier van leven tegen ons werken, totdat wij niet meer kunnen leven zoals we willen.”

Dus alle ouderen in Nederland moeten naar de sportschool?

“Absoluut niet. Je hoeft trouwens niet eens te sporten om genoeg te bewegen op een dag. Ook een stukje wandelen of wat vaker op een dag gaan staan in de plaats van zitten is voldoende. Daarbij kunnen we ouderen moeilijk aanzetten tot bewegen; zij kunnen dit prima zelf bepalen. Het sociale netwerk van ouderen blijkt wel een grote rol te spelen in hun leefstijl. Wanneer ouderen vereenzamen, zullen ze minder buiten komen en dus minder bewegen. Behalve dat het voor ouderen leuk is om meer contact te hebben met mensen om hen heen, kunnen deze mensen elkaar ook aanzetten tot goede gewoontes. Zo zullen ze bijvoorbeeld samen eerder naar buiten gaan voor een wandelingetje. Op deze manier houden ouderen goede gewoontes in de hand en zullen ze beter voor zichzelf gaan zorgen.”

Wat zijn jullie plannen met dit onderzoek in de toekomst?

“Onze uitdaging is het bevorderen van sociale netwerken van ouderen, zodat zij gezond en fit kunnen blijven. Veroudering is een universeel probleem: daarom willen wij ons in de toekomst internationaal blijven oriënteren en verschillende disciplines bij ons onderzoek betrekken.”

Lisanne Kleinjan



Geen reacties mogelijk.