Placebobehandeling effectief bij ADHD

09 - 05 - 2014 ► 08:33Het is niet altijd goed of nodig om kinderen met ADHD met medicijnen te behandelen. Er is een groot aanbod aan niet-medicamenteuze behandelingen. Martine van Dongen-Boomsma, kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter Universitair Centrum Nijmegen, onderzocht het effect van neurofeedback en werkgeheugentraining. Beide niet-medicamenteuze behandelingen bleken volgens de onderzoekster niet effectiever dan een placebo behandeling.

Tijdens een neurofeedbackbehandeling kijkt de patiënt naar een beeldscherm waarop hij kan zien hoe zijn hersengolven eruitzien. Het idee is dat golven die afwijken van een normaal patroon, getraind kunnen worden. Uit het onderzoek bleek dat zowel de echte als de placebogroep van 8 tot 15-jarige ADHD-ers na de training beter functioneerde en minder last had van aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. De placebobehandeling van de onderzoekster kwam erop neer dat proefpersonen zonder dat ze het wisten een simulatie, in plaats van hun eigen hersengolfpatroon probeerden te trainen. Bij werkgeheugentraining is het idee dat patiënten door hun werkgeheugen te trainen ook andere neuroncognitieve functies verbeteren en zodoende ook de kernsymptomen van ADHD kunnen aanpakken. Ook hier lieten beide groepen verbetering zien in gedrag en kernsymptomen.

Verrassende uitkomst

Het is bijzonder dat ook bij placebotrainingen effect werd gevonden. Volgens Van Dongen komt dit doordat een training op een bepaalde manier structuur biedt. De verbeteringen kunnen volgens haar ook simpelweg een kwestie van tijd zijn geweest: “Dit onderzoek met voor- en nametingen duurde vier maanden. Het kan dat het effect dat we hebben gevonden, het effect is van vier maanden rijping.”

Toekomst

Van Dongen zegt nu nog niet te adviseren om te stoppen met neurofeedbackbehandelingen. Eerst moet onderzoek worden verbeterd en uitgebreid om eventuele effectiviteit aan te tonen. Bij bewezen effect kan het dan in de praktijk worden aangeboden, maar dit zal de toekomst moeten uitwijzen.

 

fleurcusellGeen reacties mogelijk.

artikelen van fleurcusell:
Placebobehandeling effectief bij ADHD
Hiv constateren door mondcheck
Wetenschap voor kinderen
Hersenen blijken vergevingsgezind