Burgemeestersgraf na driehonderd jaar teruggevonden

Bij renovatiewerkzaamheden in de Sint Janskerk in Gouda is een burgemeestersgezin teruggevonden. foto's: Maarten Groenendijk
24 - 05 - 2014 ► 14:24Tijdens renovatiewerkzaamheden aan fundering van de de Sint Janskerk in Gouda deden archeologen een bijzondere ontdekking. Onder het koor van de kerk bleken nog een aantal grafkelders te liggen. In een ervan lagen zes complete skeletten. Waarschijnlijk zijn zij het gezin van Melchior Gerard van Rietvelt, die tussen 1695 en 1700 burgemeester van Gouda was.

Wie wel eens in de Sint Janskerk is geweest moet het zijn opgevallen. De vloer bestaat voor een groot deel uit grafstenen. Het lijkt dus logisch dat je graven tegenkomt zodra je de vloer openmaakt. Toch is het volgens stadsarcheoloog Maarten Groenendijk bijzonder dat er nog graven gevonden worden. ‘De meeste graven zijn weggehaald bij eerdere renovaties aan de funderingen. Aan de funderingen onder het koor van de kerk is echter niet veel gedaan. Uit vooronderzoek wisten we wel dat daar daarom nog grafkelders konden liggen, maar we wisten het niet zeker. Het was voor ons dus meer hopen dan weten.’

Intact

foto: Maarten Groenendijk

foto: Maarten Groenendijk

Dat het gezinsgraf nog intact lijkt te zijn, maakt het extra bijzonder. Veel grafkelders werden namelijk later overgekocht en hergebruikt. Dat dat niet is gebeurd met dit graf, maakt het voor Groenendijk extra waardevol. ‘Voor Gouda is het mooi om nu echt een tastbaar stukje aan de geschiedenis van de stad toe te voegen. Maar het is net zo waardevol dat we de kans hebben om een heel gezin te onderzoeken. Stierven gezinsleden jong doordat er ziektes heersten, of waren er bijzondere familieomstandigheden? Dat gaat de forensisch antropoloog nu onderzoeken.’

Herbegraven
Als het onderzoek naar de skeletten voltooid is, worden ze op aandringen van de kerk weer herbegraven in de Sint Jan. Of ze dan weer in hun oude graf terecht komen, is nog niet bekend. Dat ligt aan de voortgang van de renovatie. Ondertussen blijft de kerk wel open. De werkzaamheden zijn afgeschermd voor het publiek, maar wie een kijkje wil nemen kan dat doen door ramen in de schermen. Ook zijn de werkzaamheden te bekijken via deze panoramafoto’s.

DaanCouwenberghGeen reacties mogelijk.

artikelen van DaanCouwenbergh:
Burgemeestersgraf na driehonderd jaar teruggevonden
“Ik wil mensen inzicht geven in hoe wetenschap werkt”
Data van de satelliet, zo op je telefoon