Wetenschap voor kinderen

11 - 04 - 2014 ► 13:49Prof. Dr. Hans Goudoever presenteerde tijdens het Kindersymposium in het DeLaMar theater op 6 februari zijn boekje Wetenschap helpt kinderen. Goudoever is het hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC en kindergeneeskunde VUmc.

Het boekje bevat een bondige beschrijving van wetenschappelijk onderzoek in  beide academische ziekenhuizen. Het benadrukt dat onderzoek bij kinderen van groot belang is,  omdat zij hun hele toekomst nog in het verschiet hebben. Onderzoek vormt de basis van academische zorg voor kinderen. Ondanks de relevantie van onderzoek,  zijn het meestal de ouders in plaats van de kinderen zelf die beslissen of  hun kind hieraan mee doet.

Inhoud

Interviews en onderzoeksthema’s wisselen elkaar af in het boek. Veel kinderen komen aan het woord en vertellen over hun ziekte. Ook allerlei thema’s komen aan bod, van bacteriën en infecties tot tumoren en kanker.  Een voorbeeld zijn de  hersentumoren waar onderzoek naar wordt gedaan in het VUmc. Kinderarts-oncoloog G. Kaspers zegt: ” We onderzoeken hersentumoren waaraan nu nog alle patiëntjes overlijden. Hoe zit zo’n tumor in elkaar, komen onze bestaande medicijnen wel in die tumor terecht en zijn er nieuwe medicijnen die meer effect hebben en efficiënter werken.”

Voor iedereen te snappen

In het boek komen wetenschappers, kinderen, ouders en bekende Nederlanders aan het woord. Het is een mooi, kleurrijk boekje met illustraties van kunstwerken door kinderen. De inhoud is overzichtelijk met de hoofdlijnen in het Nederlands en een samenvatting in het Engels. Alles wordt duidelijk uitgelegd, zodat het voor iedereen te begrijpen is. Ook staat er om de zoveel pagina’s een leuk wetenschappelijk weetje in een ” wist u dat?” button.

 

 

fleurcusellGeen reacties mogelijk.

artikelen van fleurcusell:
Placebobehandeling effectief bij ADHD
Hiv constateren door mondcheck
Wetenschap voor kinderen
Hersenen blijken vergevingsgezind