“Ik wil mensen inzicht geven in hoe wetenschap werkt”

Chris Jacobs / http://www.science-explained.com
11 - 04 - 2014 ► 14:28Wetenschappers zijn soms jaren met hun onderzoek bezig. Dag in dag uit zitten ze in een laboratorium. Maar wat onderzoeken ze daar nou precies? En hoe gaat zo’n onderzoek er dan aan toe? Daarover hoor je niet veel. Chris Jacobs is evolutionair bioloog aan de Universiteit Leiden en houdt een blog bij over zijn onderzoek naar meelkevers, juist om op die vragen antwoord te geven.

Meelkevers?
“Meelkevers zijn kleine kevers die vooral terug te vinden zijn in opslagplaatsen voor voedsel en daar behoorlijke schade aan kunnen richten. De soort weet behoorlijk goed te overleven. Ik probeer er achter te komen hoe dat komt.”

Waarom is het interessant om daar over te bloggen?
“Ik probeer met mijn blog meer uitleg te geven over hoe de wetenschap werkt. In de media lees je alleen maar de positieve resultaten van onderzoek. Niet dat iets mislukt. Als ik een wetenschappelijk artikel publiceer, lees je daar ook alleen maar de resultaten van mijn onderzoek. Dan lees je niet hoe ik die kevers heb gekweekt, welke manieren goed werkten, welke niet. Terwijl kennis over dat wetenschappelijk proces juist heel belangrijk is om de resultaten van een onderzoek te interpreteren. Met mijn blog hoop ik dat mensen kritischer naar wetenschappelijk nieuws kijken. Mensen nemen dat vaak aan als waar, terwijl dat niet altijd zo is. Bijvoorbeeld toen uit een onderzoek bleek dat inentingen autisme zouden veroorzaken. Dat onderzoek is al lang weerlegd door veel meer wetenschappers, maar toch durven veel mensen hun kind nog steeds niet te laten inenten. Mensen moeten meer beseffen dat niet alles wat in de media komt zomaar waar is.”

Hoe zien we dat terug op je blog?
“Ik mag op mijn blog geen dingen publiceren die ik later nog in een officieel wetenschappelijk artikel wil publiceren. Daardoor kan ik niet heel veel inkijk geven in het wetenschappelijk proces en dat is jammer. Een blog kan namelijk ook de wetenschappelijke community helpen. Er is namelijk veel kennis die je niet terug ziet in wetenschappelijke publicaties. Op dit moment kan het zijn dat er ergens anders op de wereld iemand ook onderzoek doet naar meelkevers. Ik heb inmiddels veel kennis over kweekmethoden en over hoe je bijvoorbeeld de eitjes van de kevers injecteert, die ander nog niet. In mijn wetenschappelijke publicaties staat alleen dat ik die eitjes heb geïnjecteerd, niet dat ik zelf een tool heb gemaakt om dat op een goede en makkelijke manier te doen. Die informatie zou dus leuk zijn voor op mijn blog. Die andere onderzoeker heeft er wat aan, maar het ook aan niet- wetenschappers zien wat er allemaal bij zo’n onderzoek komt kijken.”

Voorlopig blijf je bloggen?
“Jazeker, maar mijn blog gaat wel achter mijn onderzoek aan. Voorlopig komen er dus geen nieuwe stukjes over mijn onderzoek. Wel heb ik wat nieuwe dingen in mijn hoofd zitten over wetenschap in het algemeen, die ik wil gaan uitleggen. Bijvoorbeeld wat peer-review inhoudt.

DaanCouwenberghGeen reacties mogelijk.

artikelen van DaanCouwenbergh:
Burgemeestersgraf na driehonderd jaar teruggevonden
“Ik wil mensen inzicht geven in hoe wetenschap werkt”
Data van de satelliet, zo op je telefoon